Pavol Hammel predstavuje v Tatranskej galérii svoje výtvarné umenie

NETKY.SK • 23 Október 2015, 09:35 • 2 min
Pavol Hammel predstavuje v Tatranskej galérii svoje výtvarné umenie

POPRAD - Meno Pavla Hammela bolo ešte donedávna kultúrnej verejnosti známe najmä v spojitosti s hudbou, ako meno osobnosti slovenského speváka a skladateľa.

slovakia

left justify in out

"Už viac ako desať rokov však pôsobí s nenúteným zápalom tiež v oblasti výtvarného umenia.  Jeho prvé obrazy vznikli viac-menej spontánne vďaka uvedomeniu si potreby vyjadrenia sa mimo hudobného jazyka. Tieto maliarske diela budú mať možnosť vidieť naši návštevníci na výstave NechSaPáči v Artclube Tatranskej galérie," informovala kurátorka výstavy Anna Ondrušeková.

 

Ašpirácia na méty vysokého umenia je Pavlovi Hammelovi podľa nej úplne cudzia a o to prekvapujúcejšie potom pôsobí celkový výsledok a dojem z jeho práce, ktorá sebavedome vystupuje na súčasnej umeleckej scéne. "Absencia siahodlhého premýšľania koncepcie obrazu a ľahkosť spolu so sviežosťou maľby nás upútajú už pri prvom stretnutí," upozornila Ondrušeková s tým, že vyžarovanie sa v dielach prejavuje okrem vydychovania určitej aury diel predovšetkým čistým žiarením farieb. Výtvarníkove diela na prvý pohľad upútajú neobyčajne intenzívnou farebnosťou a na plátnach rozohrávajú vizuálny zážitok, pri ktorom oslní ich silou a žiarivosťou. Gro jeho tvorby tvorí predovšetkým olejomaľba.

 

"Je to moje hobby, v podstate neverím na inšpiráciu, tak v hudbe a rovnako ani vo výtvarnom umení, určite to nie je ani slniečko, ani tečúci Dunaj, či Tatry. Možno v človeku to je, inšpirácia sa zrejme zbiera rokmi, a potom to z človeka musí vyjsť, to je asi ten talent. Ja maľujem v kotolni v dome, má to dvakrát meter a pol, je tam teplo a nie je tam denné svetlo. Čiže ja keď vyjdem na povrch zemský, tak som šokovaný z toho, že aké sú to sýte farby," priblížil Hammel, ktorý tvorí v tichu a maľovanie je pre neho relaxom. Stále ho však viac napĺňa hudba. Doma mu vlastné obrazy nevisia, len od iných autorov, medzi jeho obľúbených patria napr. Ivan Pavle, Rasťo Trizma či Ďuro Čutek.

 

Témy, ktoré Hammel spracováva, sa dotýkajú najrôznejších oblastí, predovšetkým však vychádzajú z prírody. "V súbore jeho tvorby nájdeme diela aj abstraktné, ale tiež námety, ktoré odzbrojujú svojou úprimnou jednoznačnosťou," dodala kurátorka výstavy. Obľúbeným autorovým námetom sú organické témy a výjavy. Štetce a subtílne nánosy farby z maliarskych začiatkov výtvarník v priebehu času vymenil za špachtle, ktorými v súčasnosti nanáša na svoje plátna silne pastózne nánosy farieb. "Hammelove vystavené diela zachytávajú tento posun vo vnímaní plasticity a povrchu a tvorí z plochy budúcich obrazov takmer reliéfne modelované povrchy," konštatovala Ondrušeková.

 

Výstavu NechSaPáči budú môcť návštevníci Tatranskej galérie vidieť do 23. novembra. Spod Tatier neskôr poputuje do Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona