Pavol Demitra by sa bol v sobotu dožil 40 rokov

NETKY.SK • 27 November 2014, 13:00 • 2 min
Pavol Demitra by sa bol v sobotu dožil 40 rokov

BRATISLAVA - V sobotu 29. novembra by sa jubilejných 40 rokov dožil legendárny slovenský hokejista Pavol Demitra. Niekdajší reprezentačný kapitán zahynul 7. septembra 2011 pri leteckej tragédii klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

slovakia

left justify in out

Pavol Demitra zožal počas svojej kariéry množstvo hokejových úspechov. Narodil sa 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom, v tamojšom klube sa z neho vytrénoval komplexný hokejista, ktorého si vydraftovala v roku 1993 Ottawa, bol to ale výber až v 9. kole z 227. pozície. Cesta v NHL sa pre neho preto nezačala príliš sľubne, v prvých troch sezónach odohral za Senators zhruba iba pätinu zápasov. Po prestupe do St. Louis sa vypracoval na lídra tímu a v drese Blues pôsobil do roku 2004. Potom vystriedal kluby Los Angeles Kings, Minnesotu Stars a Vancouver Canucks. Celkovo v NHL odohral v základnej časti 847 zápasov s bilanciou 768 bodov (304 gólov + 464 asistencií), v play off to bolo 94 zápasov (58/23+36). V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup.
     

V roku 2010 sa rozhodol prijať ponuku ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ. V KHL žiaril, v základnej časti mal v 54 zápasoch 60 bodov (18+42), v 18 dueloch vyraďovačky dal 6 gólov, pri 15 asistoval a rekordná bodovacia séria tretieho najproduktívnejšieho muža play off priviedla mužstvo až do semifinále súťaže.
     

Pavol Demitra bol aj príkladný reprezentant a v roku 1999 sa stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk. Na bronzových MS 2003 v Helsinkách v pamätiach fanúšikov utkvel najmä jeho šibalský gól v zápase o 3. miesto českej brankárskej hviezde Tomášovi Vokounovi, podobne nezabudnuteľné sú jeho kreácie na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň členom All-Stars turnaja. Jeho víťazný nájazd proti ruskému brankárovi Iľjovi Bryzgalovovi zvečnila aj poštová známka. Rovnako priaznivci slovenského hokeja pamätajú na jeho szly dojatia pri jeho reprezentačnej rozlúčke po poslednom zápase Slovákov na MS 2011 v Bratislave. Vtedy ešte nik netušil, že o štyri mesiace bude za ním plakať celé Slovensko i kusisko hokejového sveta.
     

Demitra tragicky zahynul 7. septembra 2011 pri páde lietadla s hráčmi klubu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí cestovali na zápas KHL. Stroj moskovských aerolínií Jak Servis sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošňa po náraze do rádiomajáka. Testy potvrdili, že haváriu spôsobila chyba pilota. Pri leteckom nešťastí zomrel príkladný športovec a skromný otec dvoch malých detí. "Paľo bol jedným z najlepších slovenských hokejistov v histórii," povedal dávnejšie o Demitrovi tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, ktorý viedol hráča v československom výbere do 20 rokov na MS vo Švédsku a neskôr i v Lokomotive Jaroslavľ. "Paľo bol veľký hráč a človek s veľkým "Č". Bol kamarátsky a pamätám si ho, že vždy pracoval naplno pre kolektív. Vždy ochotne pomohol reprezentácii, nikdy sa v klube na nič nevyhováral. Pred majstrovstvami sveta v Helsinkách 2012 som ho plánoval prehovoriť, aby národnému tímu ešte raz pomohol. Zostalo mi na neho veľa krásnych spomienok."
     

Meno tragicky zosnulého hokejistu nesie i zimný štadión v Trenčíne. Život Demitru pripomína aj filmový dokument venovaný legendárnej 38-čke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona