Pavol Barabáš: Meditatívny stav zažívajú zvieratá veľmi často

NETKY.SK • 11 December 2015, 15:06 • 2 min
Pavol Barabáš: Meditatívny stav zažívajú zvieratá veľmi často

BRATISLAVA - Bráni sa titulu najoceňovanejší slovenský dokumentarista, ale asi nie je na svete festival horských alebo dobrodružných filmov, z ktorého by nemal trofej či dokonca niekoľkonásobné ocenenia. Pavol Barabáš filmársku profesiu nikdy neštudoval, do svojich diel však vkladá srdce. Jeho rozsiahla tvorba dostane divákov z útrob Zeme na najvyššie zasnežené vrcholy, zo zelených džunglí na zamrznuté nehostinné póly Zeme, z neznámych krajín na Slovensko do jeho milovaných Tatier.

slovakia

left justify in out

Hovorí, že ho fascinuje všetko na Zemi - od zrnka pšenice až po kvapku vody, ľadové hory, obrovské vodopády, hlboké jaskyne. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Pešo dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu a prešiel najťažší kaňon sveta Trou de Fer. "Málokto si vie predstaviť, čo za takým filmom je. Ale film nikdy nebol mojím prvotným cieľom, chcel som byť s priateľmi na tom najodľahlejšom mieste sveta, spoliehať sa len na vlastné sily, niečo nové objaviť, zakresliť na Zemi vlastnú stopu," povedal v rozhovore pre TASR Pavol Barabáš.

 

Dokumentarista mal aj to šťastie, že mohol pozorovať v Zemi kráľovnej Maud obrovskú kolóniu tučniakov cisárskych. "Boli tam štyri mesiace 100 kilometrov vzdialení od mora. Tie štyri mesiace nejedli, len stáli na jednom mieste starajúc sa o mláďatá, ktoré sa len nedávno vyliahli do mínus 30-stupňových mrazov," prezradil s tým, že sedel pol dňa uprostred obrovského kŕdľa a pozoroval ich.

 

"Po jednom prichádzali ku mne na dva metre. Poobzerali si ma a pomaly sa odknísali na miesto, kde s prižmúrenými očami nepohnute stáli. Uvedomil som si, že v takej nehostinnej krajine môžu prežiť len vďaka meditácii," konštatoval Pavol Barabáš, ktorý si myslí, že meditatívny stav zažívajú zvieratá veľmi často. "Nám ľuďom v tom bráni ťažko zastaviteľný tok myšlienok. Dá sa to naučiť aj v našich podmienkach, ale je to ťažké. Tých vnemov okolo nás je veľa. Pre mnohých je však záchranou beh alebo chôdza v prírode, pobyt v horách s dlhou túrou, ktorý k tomuto zážitku smeruje."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona