Pavlis: Zásobníky plynu sú na 99 % naplnené, na zimu sme pripravení!

NETKY.SK • 10 Október 2014, 16:34 • 2 min
Pavlis: Zásobníky plynu sú na 99 % naplnené, na zimu sme pripravení!

BRATISLAVA - Situácia Slovenska v zásobovaní plynom z Ruska je stále rovnaká. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR naďalej registruje v priemere 50-% výpadky dodávok plynu.

slovakia

left justify in out

"Spolu so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) sme pripravili scenáre na mesiac až pol roka v prípade úplného výpadku dodávok plynu z Ruska," povedal dnes pre TASR minister hospodárstva Pavol Pavlis. "Ak by plyn tiekol takým tempom ako dnes, tak zimná sezóna je pripravená tak, že by nemalo prísť k žiadnemu obmedzeniu, nielen priemyselnej výroby, ani zdravotníckych zariadení, škôl a ani obyvateľov," ubezpečil Pavlis. "Sme pripravení na zimu aj keby bola extrémna," konštatoval.
     

Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók ubezpečil, že aj firmy sa tejto otázke venujú veľmi zodpovedne. 
     

"Podniky pripravujú určitý krízový režim, lebo musia byť pripravené, že ak by náhodou došlo k nejakým obmedzeniam, ak by boli obmedzené dodávky, pokiaľ ide o množstvo a harmonogram, tak budú musieť výrobu tiež obmedziť," povedal. Niektoré podniky už podľa Mihóka začali rokovať so zástupcami odborov o tom, že výrobu obmedzia na 60 %, aby ľudia dostali aspoň 60-% mzdu. Predseda SOPK neskrýval obavy podnikateľov, ktorí vidia do budúcnosti určité riziká.
     

"Nevieme dnes povedať, že ak príde ďalšia vlna sankcií z Bruselu, aká bude reakcia ruskej strany. Držíme palce slovenskej vláde, aby dokázala presadiť racionálny prístup aj na európskej úrovni, lebo je to životný záujem nielen Slovenskej republiky, ale aj väčšiny ďalších členských krajín EÚ," konštatoval Mihók.
     

Minister Pavlis pripomenul, že v roku 2009 Slovensko absolútne nebolo pripravené na to, že môže dôjsť k nejakému výpadku. "Dnes už s týmto scenárom môžeme počítať. Legislatíva a technické opatrenia sú už tak nadstavené, že kontrakty, ktoré uzavrel SPP dodatočne, majú zabezpečiť reverzným tokom prísun plynu na Slovensko. Zásobníky sú na 99 % naplnené," povedal Pavlis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona