Pavlis: Vytvorenie 10 % nových miest za investičnú pomoc sa neosvedčilo

NETKY.SK • 7 Január 2015, 15:28 • 2 min
Pavlis: Vytvorenie 10 % nových miest za investičnú pomoc sa neosvedčilo

BRATISLAVA - Firmy, ktoré žiadajú investičnú pomoc od štátu, by už po novom nemali byť povinné vytvoriť aspoň desatinu nových pracovných miest. Ide o jednu z najväčších zmien novely zákona o investičnej pomoci, ktorú dnes schválil vládny kabinet.

slovakia

left justify in out

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) po rokovaní uviedol, že hranica 10 % nových pracovných miest z priemeru za posledných 12 mesiacov, ktoré musela firma doteraz garantovať, sa v praxi neosvedčila. "Pri väčších a stredných podnikoch to naozaj robí problém. Podnik, ktorý má možno 1000 alebo 2000 zamestnancov, musí vytvoriť 100 alebo 200 pracovných miest. Realita je dnes krutá, naozaj je to problém," zdôraznil.
     

Rezort preto od tejto podmienky ustúpil. Počet nových pracovníkov však nesmie byť nižší ako 40.
     

Novela mala primárne reagovať na zmenenú legislatívu Európskej únie z minulého roka, ktorou sa znížila maximálna intenzita štátnej pomoci z 50 % na 35 % z celkových oprávnených nákladov.
     

Pavlis vyčíslil, že ministerstvo má v súčasnosti pripravené žiadosti na schválenie investičnej pomoci v objeme asi 150 miliónov eur, vďaka čomu by sa malo vytvoriť približne 2500 pracovných miest.
     

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) upozornil, že z novely malo byť pôvodne vypustené kritérium nezamestnanosti v jednotlivých regiónoch ako jedna z podmienok pri určovaní výšky investičnej pomoci. "Mal som maximálny záujem, aby regionálna nezamestnanosť zostala jednou z podmienok pri pridelení výšky investičnej pomoci. Mojím záujmom je, aby investori prišli aj do regiónov s najvyššou nezamestnanosťou," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies