Pavlis: Stredné Slovensko by mohlo získať strojársku investíciu z Nemecka

NETKY.SK • 27 Január 2015, 14:34 • 2 min
Pavlis: Stredné Slovensko by mohlo získať strojársku investíciu z Nemecka

BRATISLAVA – Na stredné Slovensko by mala tento rok prísť významná investícia z Nemecka v oblasti strojárskej výroby. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) počas konferencie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Slovensko by mohlo podľa Pavlisa v krátkom čase získať štyroch veľkých investorov. Strojárska firma z Nemecka by mala priniesť prácu obyvateľom stredoslovenského regiónu. "Samozrejme, máme záujem pritiahnuť investície aj na východné Slovensko, ale veľmi dobre vieme, aká je situácia, čo sa týka infraštruktúry, takže máme veľmi ťažkú pozíciu presvedčiť nových investorov, aby išli aj na východ," uviedol.

 

Ďalšia investícia by mala byť z oblasti služieb a rovnako strojárskej výroby. Dohromady by mohli v priebehu niekoľkých rokov vytvoriť asi 2000 pracovných miest. "Veľmi dôležitý faktor pri týchto dvoch investíciách je to, že by sme vedeli dotiahnuť aj ďalšiu výrobu a ďalšie nové pracovné miesta v oblasti technológií, vedy a výskumu, čo je pre nás nová pridaná hodnota," zdôraznil minister.

 

Zatiaľ podľa neho nie je dohoda na tom, či štát podporí prichádzajúcich investorov priamou dotáciou alebo formou daňovej úľavy. "Budeme sa snažiť namixovať taký koktail, aby bol zaujímavý pre nového investora, ale aby to bolo prijateľné aj pre ministerstvo financií," dodal Pavlis s tým, že investície by chceli ohlásiť ešte pred letom, aby ich firmy mohli začať realizovať už v druhej polovici tohto roka.

 

Šéf rezortu hospodárstva vo svojom prejave pripomenul, že ministerstvo v minulom roku zameriavalo svoje aktivity na podporu hospodárskeho rastu, zabezpečenie energetickej bezpečnosti, zlepšenie podnikateľského prostredia či elimináciu následkov krízy na hospodárstvo a občanov.

 

Priemyselnú výrobu označil za najvýznamnejší sektor slovenského hospodárstva. "Preto sa v tomto roku ministerstvo zameria najmä na odstraňovanie obchodných bariér a zvýšenie kvality legislatívy vzťahujúcej sa na priemysel," avizoval Pavlis. Prioritou rezortu bude v roku 2015 aj znižovanie administratívnej záťaže podnikateľov.

 

Štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc na konferencii vyzdvihol hospodársky rast Slovenska. V roku 2013 bol okolo 1 %, vlani 2,4 % a tento rok sa odhaduje na úrovni 2,6 %. "Avšak rast domácej spotreby a taktiež zníženie cien ropy indikuje, že ten nárast by mohol byť v tomto roku ešte vyšší," predpovedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona