Pavlis: Slovensko zatiaľ ponuku na kúpu akcií Enelu v SE nepredložilo

NETKY.SK • 20 November 2014, 15:46 • 2 min
Pavlis: Slovensko zatiaľ ponuku na kúpu akcií Enelu v SE nepredložilo

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) sa s vedením talianskeho Enelu tento týždeň dohodol na 14 opatreniach, ktoré majú pomôcť ukončiť dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach v stanovenom termíne. Tretí blok má byť v prevádzke v novembri 2016 a štvrtý o rok neskôr.

slovakia

left justify in out

 "Dohodli sme sa na všetkých opatreniach, ktoré budú viesť k tomu, aby slovenská strana, ktorá má bohaté skúsenosti s výstavbou, prevádzkou alebo vyraďovaním jadrových elektrární, bola zapojená do celého procesu dostavby. Sme presvedčení, že naši experti v oblasti jadrovej energetiky sú omnoho kvalitnejší a skúsenejší ako talianski manažéri," informoval Pavlis na dnešnom zasadnutí parlamentného hospodárskeho výboru.

 

Ponuku na kúpu 66 % akcií SE od Enelu predložili podľa ministra tri spoločnosti, Slovensko sa však zatiaľ o získanie väčšinového podielu nepokúša. "My sme si vyžiadali podklady, ale tento termín ponúk nie je konečný a štát ešte môže prejaviť záujem. V tejto fáze sme sa do tohto procesu nezapojili," oznámil Pavlis s tým, že dostavba Mochoviec môže celý predaj ovplyvniť.

 

Minister opakovane vyjadril nespokojnosť s procesom riadenia projektu dostavby Mochoviec. Opatrenia, ktoré by malo v piatok (21.11.) schváliť valné zhromaždenie Slovenských elektrární (SE), majú prispieť k lepšej kontrole toku peňazí a podpisovania zmlúv. Akcionári majú rozhodnúť aj o navýšení rozpočtu na dostavbu. Podľa medializovaných informácií na ňu Enel požaduje dodatočných približne 800 miliónov eur.

 

Stanovený termín skončenia dostavby vníma Pavlis ako posledný možný, pretože v roku 2017 vyprší Mochovciam platnosť povolenia EIA, posudzujúceho vplyv na životné prostredie, ako aj stavebného povolenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona