Pavlis: Slovensko podporuje Energetickú úniu, chce však presadiť národné priority

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 16:38 • 2 min
Pavlis: Slovensko podporuje Energetickú úniu, chce však presadiť národné priority

BRUSEL - Slovensko podporuje koncept Energetickej únie, ktorý minulý týždeň predstavil podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre energetiku minister hospodárstva SR Pavol Pavlis.
     

Rada ministrov, ktorí majú na starosti aj otázky energetiky, sa dnes prvýkrát zaoberala stratégiou vytvorenia európskej Energetickej únie. Podrobnosti a výzvy tohto programu im osobne predstavil Šefčovič, pričom národné delegácie mali možnosť zaujať konkrétny postoj k tejto téme.
     

Pavlis počas rokovaní ministrov uviedol, že SR podporuje myšlienku, ktorej zámerom je zaistiť bezpečnosť dodávok ropy, plynu, elektriny a iných zdrojov energie, avšak v rámci tohto programu chce presadzovať konkrétne národné záujmy.
     

"Prezentoval som, že Slovensko je pripravené tento projekt podporiť, ale tiež chceme diskutovať o našich národných záujmoch," uviedol Pavlis po rokovaní ministrov.
     

Dodal, že Slovensko má pri realizácii Energetickej únie tri základné body, na ktorých bude trvať.
     

V prvom rade je to otázka regulácie a s ňou spojená ochrana spotrebiteľov. Ďalším bodom je znižovanie emisií, kde slovenská strana presadzuje zakotvenie jadrovej energetiky do konceptu Energetickej únie, keďže jadrová energetika má u nás bohatú históriu a Slováci majú skúsenosti nielen s výstavbou, ale aj likvidáciou jadrových zariadení. Posledným bodom je diverzifikácia energetických zdrojov a posilnenie energetickej bezpečnosti krajiny, kde veľmi vhodne zapadá výstavba plynovodu Eastring. 
     

Pavlis upozornil, že projekt Eastring, ktorý už bol na Slovensku predstavený ministerstvom hospodárstva a spoločnosťou Eustream, prezentoval dnes ostatným rezortným kolegom z EÚ, pričom spresnil, že SR bude presadzovať tento regionálny projekt.
     

Z hľadiska národných záujmov v oblasti jadrovej energetiky je podľa neho dôležité, aby bola zachovaná pozícia neutrality. Znamená to, že krajiny, ktoré vyrábajú jadrovú energiu, by v rámci energetického mixu mali mať možnosť presadiť svoje záujmy, čiže aký bude podiel jadrovej energie na celkovom národnom mixe.
     

Slovenský minister zároveň konštatoval, že prínos konceptu Energetickej únie vníma aj v oblasti konkurencieschopnosti a tvorby cenovej politiky výhodnej z hľadiska koncových užívateľov. Upozornil, že až bude mať krajina prístup aj na iné trhy s energiami a k novým zdrojom energie, zákonite to vyvinie tlak na tvorbu cien, na ich znižovanie. 
     

Šefčovič po skončení zasadnutia Rady EÚ pre energetiku pripomenul, že už v najbližších týždňoch chce rozbehnúť konzultácie na vysokej úrovni s členskými krajinami o Energetickej únii, aby mohol zmapovať, aká je súčasná situácia, ako vnímajú opatrenia, ktoré v rámci tejto politiky navrhla exekutíva EÚ, a aký bude ďalší spoločný postup.
     

"Určite začneme prichádzať s prvými legislatívnymi návrhmi už v druhej polovici tohto roka," uviedol Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies