Pavlis potvrdil ďalšie meškanie a predražovanie EMO

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 17:35 • 2 min
Pavlis potvrdil ďalšie meškanie a predražovanie EMO

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis po pondelňajšom rokovaní vlády potvrdil, že dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) bude mať ďalšie meškanie.

slovakia

left justify in out

Taktiež uviedol, že dostavba mochoveckých blokov si vyžiada viac ako 3,8 mld. eur. Minister však nechcel byť konkrétnejší, keďže analýzu o dostavbe Mochoviec, ktorú vypracovali akcionári Slovenských elektrární, stále analyzujú.

 

Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa mala podľa aktualizovaných termínov ukončiť na konci tohto roka, štvrtého bloku potom v roku 2015. Pôvodne sa však hovorilo o termínoch koniec roka 2012 a jeseň 2013. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať približne tisíc megawattov. Ich dostavba si mala vyžiadať 3,8 miliardy eur, čiže asi o jednu miliardu viac, ako sa pôvodne počítalo. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. 

 

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona