Pavlis: Podmienky memoranda s U.S. Steel sú napĺňané

NETKY.SK • 25 November 2014, 16:54 • 2 min
Pavlis: Podmienky memoranda s U.S. Steel sú napĺňané

KOŠICE - Návšteva v spoločnosti U.S. Steel v Košiciach bola podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa reakciou na informácie v tlači, podľa ktorých by opatrenia amerických vlastníkov spoločnosti po zvýšení cien za energiu mohli mať likvidačný charakter v oblasti zamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Ako dnes minister povedal pred novinármi, považoval za potrebné stretnúť sa s manažmentom hutníkov, a preto aj zmenil svoj program návštevy na východnom Slovensku.
     

„Informácie v tlači vznikli na základe podkladov, ktoré boli pripravené asi pred štvrťrokom,“ povedal Pavlis. Zároveň zdôraznil, že opatrenia, ktoré ministerstvo hospodárstva malo prijať v súlade s memorandom o porozumení medzi U.S. Steel a vládou SR, boli prijaté. Minister hovoril s prezidentom spoločnosti Georgeom F. Babcockom aj o otázkach zmeny pracovného času či prípadného prepúšťania. „Rokovania s odborármi sa uskutočnia za zatvorenými dverami, ale bol som ubezpečený, že sa hľadajú také riešenia, aby boli obe strany spokojné,“ dodal Pavlis s tým, že aj v otázke cien energií pre U.S. Steel hľadá riešenia v spolupráci s rezortom životného prostredia a rezortom financií. Konkrétne riešenia zatiaľ komentovať nechcel, ale pripustil, že po prijatí štátneho rozpočtu sa k tejto téme chce vrátiť na úrovni medzirezortných rokovaní.
     

Problematiku kolektívneho vyjednávania s odborovým zväzom nechcel komentovať ani Babcock. K otázke prípadného prepúšťania sa odvolal na memorandum, ktoré U.S. Steel podpísal s vládou SR. „Nemienime nič na našich záväzkoch z memoranda meniť,“ vyhlásil Babcock. Dodal, že materiál zverejnený v niektorých médiách bol vypracovaný pre rokovanie niektorých hláv štátov, ktoré sa mali zúčastniť na rokovaní o klimatických zmenách. „Snažili sme sa informovať o tom, že existuje nebezpečenstvo straty pracovných pozícií pre stratu konkurencieschopnosti,“ vysvetlil prezident spoločnosti.
     

„Skutočnosť, že Slovensko má v Európskej komisii svojho zástupcu v oblasti energií, je niečo, o čo sa v budúcnosti môžeme oprieť,“ doplnil. K cene energií pre U.S. Steel uviedol, že v Spojených štátoch jeho spoločnosť stojí megawatthodina energie 68 dolárov. „Takú cenu by sme prijali aj tu,“ povedal s úsmevom, pripustil však, že na Slovensku je táto cena približne dvojnásobná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies