Pavlis: O dostavbe Mochoviec sa s rakúskym ministrom nehovorilo

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:55 • 2 min
Pavlis: O dostavbe Mochoviec sa s rakúskym ministrom nehovorilo

BRATISLAVA – O jadrovej elektrárni Mochovce (EMO) slovenský minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD) dnes so svojím rakúskym hosťom vicekancelárom a spolkovým ministrom pre vedu, výskum a hospodárstvo Rakúskej republiky Reinholdom Mitterlehnerom nehovoril. Pavlis to potvrdil na tlačovej konferencii po skončení rokovania.

slovakia

left justify in out

"O treťom a štvrtom bloku v Mochovciach sme otvorene nehovorili. Spomenul som len v súvislosti s otázkou Energetickej únie, že každá krajina by si mala ponechať určitú voľnosť pri koncepcii a zložení energetického mixu. Do toho, samozrejme, zapadá aj jadrová energetika," spresnil Pavlis.

 

Mitterlehner potvrdil, že o EMO a jadrovej energetike sa na stretnutí s Pavlisom nehovorilo. "Nie je žiadnym tajomstvom, že Rakúsko v tejto otázke zaujíma tradične kritický postoj. Nevyhradzujeme si právo hovoriť do otázok národného energetického mixu. Známe sú však aj pozície ochranárov a ľudí, ktorí sa venujú životnému prostrediu, že vyžívanie jadra by mohlo mať aj cezhraničné následky. Je to teda situácia, ktorú poznáme, a na nej sa zatiaľ nič nezmenilo," podčiarkol rakúsky minister.

 

Obaja ministri sa podľa Pavlisa na rokovaní zamerali na otázky vzájomnej spolupráce v ostatných oblastiach energetiky. "Hovorili sme o otázkach plynového prepojenia, ako aj o ropovodnom prepojení Bratislava Schwechat Pipeline (BSP). Prisľúbil som pánovi vicekancelárovi, že ho budem o vývoji na projekte BSP priebežne informovať," konštatoval slovenský minister hospodárstva.

 

Pavlisa podľa jeho slov mrzí, že projekt BSP nepostupuje tak, ako by mal postupovať, pretože napríklad plynové prepojenie medzi Rakúskom a Slovenskom funguje veľmi dobre a osvedčilo sa aj v časoch krízy. "Boli by sme veľmi radi, keby sme takto isto mohli posunúť aj v otázke zabezpečenia ropy nielen zo Slovenska do Rakúska, ale aj naopak," doplnil.

 

Ministri sa podľa Pavlisových slov zhodli na tom, že Energetická únia je veľmi významný projekt, ktorý obe krajiny, teda Slovensko aj Rakúsko, podporujú. "Informoval som, že Slovensko má svoje pozície, ktoré by si chcelo v Energetickej únii obhájiť, najmä v otázke regulácie koncových cien energií, hlavne pre zraniteľných spotrebiteľov – obyvateľov. Takisto by sme si chceli zachovať svoju neutralitu v oblasti energetického mixu. Boli by sme tiež radi, keby do koncepcie Energetickej únie 'zapadol' aj plynovodný projekt Eastring, ktorý Slovensko momentálne prezentuje v partnerských krajinách," dodal šéf MH SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies