Pavlis nemusí vysvetliť zhoršovanie podnikateľského prostredia

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:18 • 2 min
Pavlis nemusí vysvetliť zhoršovanie podnikateľského prostredia

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis nemusí predložiť do parlamentu informáciu o stave podnikateľského a zamestnávateľského prostredia v SR a o krokoch na jeho zlepšenie, ako to v návrhu na doplnenie programu 39. schôdze navrhoval poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec požiadavku odôvodňoval neustále sa zhoršujúcim podnikateľským prostredím na Slovensku, o čom svedčia odchody viacerých firiem zo Slovenska, naposledy Panasonicu z Krompách. 

 

Neuspel ani nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý v mene všetkých opozičných klubov žiadal, aby parlament o novele zákona o ochrana verejného záujmu rokoval v pevne stanovenom termíne, a to v piatok 24. októbra o 9:00. Novela má sprísniť a sprehľadniť majetkové priznania verejných funkcionárov a vychádza zo záväzku, ktorý pred voľbami podpísali všetky strany vrátane Smeru. Beblavý upozornil, že ak návrh neprerokujú na októbrovej schôdzi, verejní funkcionári už nestihnú v tomto volebnom období podávať majetkové priznania v novej podobe. 

 

Vládny Smer-SD zamietol aj požiadavku poslanca za OĽaNO Igora Matoviča, ktorý chcel, aby predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zaradil novelu zákona o zmrazení platov ústavných činiteľov vypracovanú OĽaNO pred návrh, ktorý o zmrazovaní platov predložili vládni poslanci. Matovič zdôraznil, že obyčajní ľudia predložili novelu o mesiac skôr ako poslanci za Smer-SD, napriek tomu sa o návrhu Smeru bude rokovať skôr. 

Neuspel ani poslanec Alojz Hlina, ktorý od rezortu spravodlivosti požadoval správu o aktuálnej situácii reštrukturalizácie veľkých spoločností a pripravil manuál na ochranu drobných veriteľov. Poslanec za OĽaNO Igor Hraško nepresadil návrh, aby premiér Robert Fico predložil do NR SR správu o odpúšťaní dlhov samosprávam a plán, ako bude vláda odpúšťať dlhy samospráv v budúcnosti. Hraško minulotýždňové vládne odpustenie dlhov Žiline, ktorú ako primátor vedie poslanec za Smer-SD Igor Choma, považuje za kupovanie hlasov voličov zo strany vládneho Smeru-SD. 

 

Poslancovi za SaS Martinovi Poliačikovi Smer-SD zamietol návrh, aby minister školstva Peter Pellegrini informoval NR SR o dôvodoch, ktoré ho viedli k odvolaniu šéfa Iuventy Viliama Michaloviča a nahradením ho Jánom Hrubým, ktorý sa ako kandidát Andreja Kolesíka neúspešne uchádzal o pozíciu vo vedení Ústavu pamäti národa. "Iuventa bola jedna z mála dobre fungujúcich organizácií v rezorte školstva. Je škoda, že minister, ktorý sa dobre ujal funkcie, si pošramotil povesť krokom, ktorý nie je vysvetlený," konštatoval Poliačik. 

 

Poslanci schválili program 39. schôdze, rokovanie pokračuje prvým bodom programu - diskusiou k novele zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies