Pavlis: Dlhodobé ceny pohonných látok v SR sú pod priemerom cien EÚ

NETKY.SK • 4 Február 2015, 10:37 • 2 min
Pavlis: Dlhodobé ceny pohonných látok v SR sú pod priemerom cien EÚ

BRATISLAVA – Dlhodobé ceny pohonných látok v SR sú pod priemernými cenami EÚ. Každá krajina totiž pristupuje k tvorbe cien s iným časovým odstupom.

slovakia

left justify in out

V prípade Slovenska sa viackrát ukázalo, že ceny pohonných látok majú tendenciu pomalšie rásť v čase, keď ceny ropy prudko stúpajú. Vyplynulo to z dnešného stretnutia ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa (Smer-SD) a generálneho riaditeľa a. s. Slovnaft Oszkára Világiho.

 

"V súvislosti s konsolidáciou verejných financií si však treba uvedomiť, aký dopad má spotrebná daň na štátny rozpočet. V tejto fáze neuvažuje vláda SR o znížení spotrebnej dane," zdôraznil na tlačovej besede na pôde Slovnaftu Pavlis. Pripomenul, že prvá vláda Roberta Fica bola jediná, ktorá znížila spotrebnú daň na pohonné látky.

 

Cenotvorba pohonných látok na Slovensku má podľa Világiho 'určitú dynamiku'. "Táto dynamika je taká, že ideme za trhom pomalšie. Nereagujeme na cenové výkyvy až tak rýchlo, ako reagujú ostatné krajiny," povedal. 

 

SR patrí podľa šéfa Slovnaftu medzi krajiny, kde výkyvy cien pohonných látok nie sú také prudké ako v iných krajinách EÚ. "Reagujeme pomalšie aj na zníženie, aj na zvýšenie cien ropy," podčiarkol. Odmietol zároveň mediálne úvahy o tom, že by pri tvorbe cien pohonných látok Slovnaft participoval na akýchkoľvek kartelových dohodách s ostatnými hráčmi na trhu.

 

Spoločnosť Slovnaft má podľa neho v maloobchode podiel na trhu v SR približne 24 % a vo veľkoobchode zásobuje približne dve tretiny slovenského trhu. "Od leta 2014 znížil Slovnaft ceny benzínu o 28,3 eurocenta a ceny nafty o 24,3 eurocenta. Podľa dostupných štatistík toto zníženie bolo výraznejšie ako celkový slovenský priemer. Aj to svedčí o fakte, že na Slovensku je pomerne široká konkurencia, ako v oblasti maloobchodu, tak aj veľkoobchodu," doplnil Világi.

 

Minister hospodárstva a generálny riaditeľ Slovnaftu sa tiež zhodli na tom, že v porovnaní s inými krajinami situácia na ropnom trhu v SR z pohľadu plnenia všetkých parametrov palív, ako aj platenia daní do verejných rozpočtov je veľmi dobrá a v tomto smere je takto nastavený legislatívny režim na Slovensku vzorom pre susedné krajiny.

 

Z pohľadu spotrebiteľov sa obaja tiež zhodli, že priaznivá situácia v cenách motorových palív by mohla pretrvať aj ďalšie mesiace, keďže sa nepredpokladá návrat cien ropy zo strednodobého časového horizontu na pôvodné vysoké úrovne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona