Pavlis bude o znížených dodávkach plynu rokovať v Moskve

NETKY.SK • 17 Október 2014, 12:33 • 2 min
Pavlis bude o znížených dodávkach plynu rokovať v Moskve

BRATISLAVA - Znížené dodávky plynu na Slovensko prediskutuje minister hospodárstva Pavla Pavlis so svojím ruským náprotivkom Alexandrom Novakom.

slovakia

left justify in out

Povedal to v rozhovore pre agentúru Reuters Pavlis s tým, že rokovanie je naplánované v Moskve na budúci týždeň. Výpadky v dodávkach plynu oproti považovaným objemom sa na Slovensku objavujú od začiatku septembra. Podľa Pavlisa SPP požaduje zhruba 12,4 mil. metrov kubických plynu denne, avšak dostáva iba 6,4 mil. metrov kubických.

 

"Každý deň dostávam informácie o znížených dodávkach. Teraz je to od 48 % do 51 % každý deň," povedal Pavlis. Ako dodal, práve táto situácia bude témou jeho budúcotýždňového stretnutia s ruským ministrom energetiky v Moskve.

 

Znižovanie dodávok ruského plynu do Poľska, Maďarska, Rakúska a na Slovensko pritom nastalo začiatkom septembra tohto roka po tom, čo krajiny Európskej únie začali posielať plyn na Ukrajinu. Podľa Reuters to je považované za jednoznačné varovanie z Moskvy pred zimnou vykurovacou sezónou. Slovensko má navyše najväčšie kapacity na dodávky plynu na Ukrajinu a na druhej strane je hlavnou exportnou trasou ruského plynu do Európskej únie. Napriek tomu Slovensko tvrdí, že plyn na Ukrajinu bude posielať naďalej. 

 

Minister Pavlis pripomína, že Rusko zastavilo dodávky na Ukrajinu v poslednej dekáde už trikrát. Najprv v roku 2006, potom v roku 2009 a napokon od júna tohto roku. Ako však dodal, tentokrát sú krajiny ako Slovensko na podobný vývoj lepšie pripravené. Hovorí napríklad o päťročnej dohode s E.ON Global Commodities na dodávky do dvoch 2 mil. metrov kubických plynu denne cez Rakúsko v prípade potreby a tiež o naplnených zásobníkoch plynu. 

 

Stres testy tiež ukázali, že krajina by zabezpečila dodávky plynu pre priemysel a spotrebiteľov aj v prípade dlhodobejšie znížených objemov dodávok vďaka zabezpečovacím zmluvám a schopnosti dopravovať plyn nakupovaný na spotovom trhu, tvrdí Pavlis. "Je to odlišná situácia ako v roku 2009, keď Slovensko nebolo pripravené. Naše ministerstvo a SPP sú pripravené na situáciu. Zásobníky na Slovensku sú naplnené na 99 % a máme kontrakty na reverzné dodávky z Českej republiky, Nemecka a Rakúska," uzavrel Pavlis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona