Paulína Vinter: Celé to začalo jedným kabátom

NETKY.SK • 16 September 2013, 18:52 • 2 min
Paulína Vinter: Celé to začalo jedným kabátom

BRATISLAVA - Mladá dizajnérka Paulína Vinter žije svoj sen. Spolu s mamou si založili vlastnú módnu značku a pod me&m robia radosť svojimi jedinečnými kúskami.

slovakia

left justify in out

Paulínu Vinter som prvý raz stretla na jednej z jej módnych prehliadok. Dych mi vyrazili krásne kúsky z letnej kolekcie Festive plné veselých farieb a prepracovaných strihov. Svieže, originálne, ručne šité a jedinečné, také sú modely z dielne me&m, teda Paulíny a jej mamy.

Vlastná módna značka, to nie je len tak. Ako to celé začalo?

Začalo to, keď som sa narodila. Dobre si pamätám, že už od detstva sme s mojimi troma súrodencami mali to privilégium, že v našich šatníkoch boli samé originály, ktoré sme po sebe dedili. Mama nám toho veľa šila, vždy veci, ktoré okrem nás nemal nikto iný. Keď bola mladšia, veľa toho šila aj pre seba. Zvykne spomínať, že keď išla večer von, vždy si cez deň ešte rýchlo niečo ušila, lebo samozrejme, večer si nemala čo obliecť. (smiech) A rada aj háčkuje. Ako dievča sa so susedou pretekali na lavičke pred domom, ktorá si rýchlejšie niečo uháčkuje. A potom machrovali po dedine. Takže moja mama je za každú srandu. me&m tu ergo bolo odkedy si pamätám, ale tak vážnejšie to možno začalo jedným kabátom, na ktorý som si pozbierala inšpiráciu za pár dní v Štokholme. Po ceste domov som si ho načrtla, prišla som domov, s mamou som ho odkonzultovala, rýchlo som zohnala materiál, za pár dní bol kabát hotový a tento raz som ja šla machrovať po meste. (smiech) Zapáčil sa pár známym a keďže sme medzičasom vytvorili viac random kúskov, ktoré som mala v hlave, veci sme nafotili, dali von a ľudia si začali objednávať. Pre mňa to ale naozaj začalo až túto jar, keď sme vytvorili prvú konzistentnú kolekciu.

Pýtať sa teda, ako nápad prijala Vaša mama, je asi zbytočné.

Mama bola rada, ona je krajčírka a to robí celý život, ale odkedy sa u nás rozmohli generické fast-fashion predajne, ľudia si už žiaľ nedávajú šiť na mieru a nakupujú veľa za lacno, hoci aj o dve čísla väčšie, ale za lacno. Potom si dávajú veci prerábať. Mama, stará škola, s celoživotnými skúsenosťami so šitím extrémne zložitých vecí pre vizionárske návrhárky, ktorá si dáva záležať na každom stehu a je perfekcionista, sa často zhrozí nielen nad kvalitou šitia, keď musí zužovať 42-ku na 36-ku, ale aj nad kvalitou materiálu, ktorý ak raz rozpárate, už dokopy nedáte. Tak to nemá byť. Takže mama je rada, že už nemusí robiť opravy, ktoré ju stoja kopec času a veľhoru trpezlivosti, ale je súčasťou kreatívneho procesu.

Navrhovanie však tiež nie je jednoduchou záležitosťou. Čo Vás najviac inšpiruje k tvorbe a kde sa Vám najlepšie tvorí?

Pri káve v hociktorom meste na tomto svete, kde sa môžem pozerať na ľudí okolo seba. Alebo pri vode, najlepšie pri mori, s hlavou otočenou na horizont po členky vo vode. Alebo na kopci niekde vysoko, odkiaľ je dobrý výhľad. Inšpiráciu nehľadám doma, vnútri, na internete, na blogoch. Vonku je toho oveľa viac a je to live. A je tam čerstvý vzduch, to je esencia.

V portfóliu me&m je už pomerne široká ponuka - sukne, šaty, topy, kabáty - čo sa Vám navrhuje najlepšie a čo je zas najkomplikovanejšie?

Všetko sa mi navrhuje dobre. Mám rada tie záchvaty inšpirácie, adrenalín je kamoš. Musím potom vytiahnuť debilník a rýchlo písať, lebo čo si nenapíšem alebo nenakreslím, to neexistuje. Najradšej mám ale kabáty. Zároveň viem, že sa musím naučiť rozmýšľať aj cielene, nespoliehať sa na záchvaty, to je také škaredé slovo. Čiastočne som si to natrénovala na jarnej kolekcii, kde je najviac kúskov a tie k sebe ladia. A ono to príde.

Čo zas najradšej šije mama a čo ju najviac potrápi?

Mama vie, že milujem šifón a už si zvykla, že sa jej pod strojom šmýka. Ale niekedy zalamuje rukami, čo som si to zase vymyslela. Ale potom, keď to ušije a skúšame to, vytešuje sa aj ona. Teší sa z bielej, neteší sa z čiernej.

Ktorý kúsok Vám najviac prirástol k srdcu?

Mne všetky, lebo ich robí moja mama. Asi to znie trošku sentimentálne, ale je to tak. Ja mám šťastie, že prototypy ostanú doma, takže ich môžem nosiť. Snažím sa, aby som na sebe mala každý deň aspoň jeden kus od me&m. A darí sa to viac a viac. Najlepšie je, keď si na ceste do terénu uvedomím, že vlastne všetko, čo mám na sebe, je me&m.

Kde sa dá me&m kúpiť?

Etsy, Sashe, Fler, kontakt na facebook fanpage alebo mailom, pár kúskov je v Slávici v KC Dunaj. Plánujem aj webku. A možno showroom niekedy bude super. Každopádne už viem, ako bude zariadený.

Šijete aj na mieru podľa predstavy zákazníčky alebo sú to striktne len Vaše vlastné návrhy?

Aj aj. Preferujeme naše ready-to-wear, ale v dnešnej dobe je made-to-measure už taká jemne haute-couture špecialita, takže sa na to rady podujmeme. Napríklad svadobné šaty nás veľmi bavia a už ich máme aj pár za sebou.

Ako vidíte svoju budúcnosť v súvislosti s me&m?

Kladne. Ja som to "me", takže inak to nepôjde.

Keby ste chytili zlatú rybku a mohla by Vám splniť tri želania, čo by ste si priali?

Ak vynecháme súkromie, byť spokojná, byť spokojná, byť spokojná, a skúsime na tému módy, tak by to bolo asi jedno všeobjímajúce prianie: Aby v spoločnosti začal prevládať názor, že nielen v tradičných konštantách, rodina, kamaráti, láska a tak ďalej, ale aj v móde je najdôležitejšia nadčasovosť a spoľahlivosť. Že sa môžete na niekoho vždy obrátiť, alebo niečo vybrať zo šatníka, a bude tam pre vás, v najlepšom stave. Hocikedy, aj po piatich rokoch. Alebo dvadsiatich.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies