Paulína a Ivona Fialkové majú po prekonaní koronavírusu problémy

NETKY.SK • 21 Január 2021, 10:01 • 2 min
Paulína a Ivona Fialkové majú po prekonaní koronavírusu problémy

BRATISLAVA - Slovenské reprezentantky, sestry Ivona a Paulína Fialkové, pred niekoľkými dňami prerušili sezónu kvôli pretrvávajúcim zdravotným problémom.

slovakia

left justify in out

Reprezentantky Slovenka sa neobjavili na úvodných dvoch kolách Svetového pohára v biatlone vo fínskom Kontiolahti, pretože v ich tíme sa objavil pozitívny test na koronavírus. Ten prekonali aj samotné biatlonistky.  Dodatočné a komplexnejšie vyšetrenia u sestier Paulíny a Ivony Fialkových neukázali výraznejšie negatívne zmeny v ich organizme. Naďalej môžu trénovať, ale to neznamená, že nákaza koronavírusom u nich nezanechala žiadne stopy, práve naopak.

 

"Vyšetrenia neukázali závažné mechanické porušenie pľúc alebo srdca. U mňa sú však na pľúcach drobné zmeny aj vyskytla sa aj srdcová arytmia. Nie je to však také závažné, aby som nemohla ďalej trénovať," hovorí Paulína Fialková v spoločnom videu so sestrou Ivonou na sociálnych sieťach.

 

 

Sestry Fialkové v sezóne Svetového pohára 2020/2021 výrazne zaostávajú za svojimi výsledkami z uplynulých zím. V dôsledku nákazy COVID-19 absolvovali však len tri z doterajších šiestich kôl Svetového pohára a s veľmi slabými výsledkami. Skúsenejšia a v minulosti aj úspešnejšia Paulína sa ani raz nedostala do bodovanej štyridsiatky pretekárok. Mladšia Ivona bodovala iba raz, a to za 28. miesto v stíhacích pretekoch v Oberhofe.

 

"Mali sme ľahký priebeh, ale podcenili sme túto chorobu a začali sme trénovať príliš skoro. Cítili sme sa veľmi fajn, mali sme vidinu rýchleho naskočenia do sezóny Svetového pohára. S odstupom času sa ukázalo, že sme na tom čoraz horšie a 'korona' vyčerpala naše telá," konštatujú  sestry. "Nechceli sme si pred sezónou dopredu rozprávať, že sme mali COVID-19, lebo subjektívne sme sa cítili dobre. Preteky však ukázali závažné problémy s dýchaním a to sme už ľuďom nevedeli vysvetliť, prečo nemôžeme ísť na sto percent," dodali najlepšie slovenské biatlonistky po ére trojnásobnej olymíjskej víťazky Anastasie Kuzminovej.
 

 

"COVID-19 nás postihol obe, ale rozdielnym spôsobom. U mňa sa prejavuje deficit súťaží, potrebujem sa do toho dostať, strieľať, behať. Preto pôjdem na majstrovstvá Európy. Odbehnem tam šprint aj stíhačku a pokúsim sa rozpretekať. Následne pôjdem do Obertiliachu, kde si spravím hypoxickú adaptáciu a uvidím, na čom budem," povedala o jej stave a plánoch Ivona Fialková.

Paulína sa na ME nechystá, preteky pre ňu nie sú momentálne prioritou. "Pôjdem na sústredenie, kde sa vynasnažím dostať aspoň na svoje priemerne dobré pocity. Ak nedôjde k závažným problémom, budem štartovať na majstrovstvách sveta. Lekári však skonštatovali, že choroba u mňa spôsobila totálne vyčerpanie organizmu, som na svojom energetickom dne. A niekedy trvá aj niekoľko mesiacov, kým sa z toho človek dostane," doplnila Paulína Fialková.

Obe sestry sa na záver zhodli, že šport dokáže byť niekedy veľmi tvrdý, ale neprestanú bojovať. Prosia však fanúšikov o zhovievavosť a podporu. "Zázraky sa teraz zrejme nedajú očakávať. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporujú a chápu túto situáciu, Bojujeme ďalej," dodali na záver rozhovoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona