Paul Verhoeven nakrúca historickú drámu o kontroverznej mníške Benedette Carlini

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 08:28 • 2 min
Paul Verhoeven nakrúca historickú drámu o kontroverznej mníške Benedette Carlini

BRATISLAVA - Holandský režisér, scenárista a producent Paul Verhoeven nakrúca historickú drámu o kontroverznej talianskej mníške Benedette Carlini, ktorá mala v 17. storočí homosexuálny vzťah s jednou zo svojich súpútničiek v kláštore.

slovakia

left justify in out

Snímka vo francúzskom jazyku bude mať názov Sainte Vierge a bude hranou adaptáciou knihy Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy (1986) od americkej autorky Judith C. Brown. Scenár napísal Gerard Soeteman, o produkciu filmu sa postará Said Ben Said, ktorý prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámil začiatok výroby. V úlohe spomínanej Carlini sa predstaví 39-ročná belgicko-francúzska herečka Virginie Efira.

Benedetta Carlini sa narodila v roku 1591. Ako 30-ročná sa stala matkou predstavenou v ženskom kláštore v Pescii, kde údajne mávala vidiny o tom, ako ju niekto vraždí. Neskôr sa ukázalo, že udržiavala sexuálny vzťah s jednou z tamojších mníšok a obvinili ju zo zneužívania. Pre historikov je Carlini dôležitá najmä z hľadiska výskumu ženskej spirituality a lesbizmu.

Paul Verhoeven sa kinematografii začal venovať koncom 60. rokov minulého storočia. Snímku Turecký med, ktorú režíroval, v roku 1974 nominovali na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Kariéru v Hollywoode mu zaistil medzinárodný úspech filmu Oranžský vojak (1977). V holandsko-americkej koprodukcii režíroval v roku 1985 historickú drámu Krutosť a láska a neskôr oceňované sci-fi trilery RoboCop (1987) a Total Recall (1990), po ktorých nasledoval erotický triler Základný inštinkt (1992).

 

Jeho snímka Showgirls (1995) si však vyslúžila sedem Zlatých malín, pričom ôsmu jej udelili v roku 2000 ako najhoršiemu filmu desaťročia. Medzi jeho ďalšie filmy patria napríklad tiež Vesmírna pechota (1997), Muž bez tieňa (2000), Čierna kniha (2006) alebo Elle (2016), ktorý si vyslúžil Zlatý glóbus pre najlepší zahraničný film.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies