Pauer: Na Slovensku pretrváva chaotický stav vo vzdelávaní stavebníkov

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 11:50 • 2 min
Pauer: Na Slovensku pretrváva chaotický stav vo vzdelávaní stavebníkov

BRATISLAVA – Na Slovensku už niekoľko rokov klesá úroveň prípravy pre nadobudnutie kvalifikácie a odbornej spôsobilosti stavebných odborníkov, čo sa odzrkadľuje na kvalite a bezpečnosti stavieb.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to Slovenská asociácia stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb uskutočňujúcich stavby (SASDARS). Slovenské zákony podľa nej nie sú jednoznačné v tom, kto je za prípravu a osvedčovanie kvalifikácií na stavbách zodpovedný.

 

Asociácia poukázala na to, že podľa zákona o živnostenskom podnikaní môže od roku 2009 osvedčenie o odbornej spôsobilosti stavebných odborníkov vydávať len vzdelávacia organizácia akreditovaná ministerstvom školstva. Ide o pozície majster stavebnej výroby, stavbyvedúci, stavebný dozor a projektant.

 

„V prílohe zákona o živnostenskom podnikaní sa však uvádza, že túto funkciu zastáva Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI) podľa zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch, ktorá nie je vzdelávacou, ale stavovskou organizáciou autorizovaných stavebných inžinierov, teda projektantov a nemá ani akreditáciu pre túto činnosť vydanú ministerstvom školstva,“ zdôraznil prezident SASDARS Ivan Pauer.

 

Jedinou vzdelávacou organizáciou, ktorú v roku 2013 akreditoval rezort školstva na vzdelávacie programy pre odbornú spôsobilosť riadiacich kvalifikácií v stavebnej výrobe, je podľa neho SASDARS. „Naša organizácia však nemôže túto vzdelávaciu činnosť, preskúšanie a osvedčovanie odbornej spôsobilosti vykonávať, pretože nie je v živnostenskom zákone uvedená. O zmenu sa usilujeme už tri roky,“ vysvetlil Pauer.

 

Zároveň uviedol, že SKSI od roku 2009 nevydáva osvedčenie odbornej spôsobilosti podľa živnostenského zákona, ale len osvedčenie o vykonaní skúšky odbornej spôsobilosti pre živnostenské podnikanie stavbyvedúci a stavebný dozor. To podľa prezidenta asociácie nie je ani v súlade so zákonom o celoživotnom vzdelávaní, podľa ktoré ministerstvo školstva akredituje.

 

„Tento chaotický stav môže v právnej praxi spôsobiť aj spochybnenie všetkých doposiaľ vydaných osvedčení, stavebných povolení a zodpovednosti za prípadné spôsobené škody od roku 2009 napriek tomu, že v roku 2015 do živnostenského zákona ministerstvo vnútra vložilo možnosť, že postačuje aj osvedčenie o vykonaní skúšky odbornej spôsobilosti, vydávané nevzdelávajúcou a neakreditovanou organizáciou SKSI,“ poznamenal Pauer.

 

Ako dodal, napraviť niekoľkoročnú legislatívnu anomáliu by malo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré však roky zastáva odmietavý postoj. „Súčasnú právnu úpravu považujeme za dostatočnú. V prípade, ak odborné organizácie prídu so svojimi podnetmi, sme pripravení na konštruktívnu diskusiu. Žiadne spochybňovanie doteraz vydaných osvedčení, samozrejme, nehrozí,“ reagoval pre TASR komunikačný odbor rezortu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies