Pau Gasol sa bojí vírusu zika, zvažuje zmrazenie spermií pred Riom

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 13:00 • 2 min
Pau Gasol sa bojí vírusu zika, zvažuje zmrazenie spermií pred Riom

MADRID - Španielsky basketbalista Pau Gasol si možno dá zmraziť spermie, ak sa napokon rozhodne pre účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Obáva sa totiž následkov nakazenia vírusom zika.

slovakia

left justify in out

"Zmrazenie spermií patrí k opatreniam, ktoré zvažujem," priznal 35-ročný pivot Chicaga Bulls. Gasol už dávnejšie vyhlásil, že si chce dobre rozmyslieť, či mu stojí štart na podujatí za podstúpené riziko. "Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa viacerí rozhodli nezúčastniť a neriskovať zdravie seba a svojej rodiny. Tiež takto premýšľam," povedal dvojnásobný šampión NBA s Los Angeles Lakers.

 

Podľa neho by situácii prospelo, keby organizátori nezahmlievali a otvorene pomenovali problémy spojené so šírením choroby. "Myslím si, že doteraz s nami nehrali čistú hru," pripomenul dvojnásobný strieborný medailista z OH 2008 a 2012 výzvu 150 lekárov na odklad termínu alebo zmenu dejiska OH 2016. "Potrebujeme pochopiť vážnosť stavu. Počuli sme veľa chlácholiacich slov, ale všetci vieme, že sú aj odlišné názory," uviedol Gasol.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v 5.- 21. 8. 2016 uskutočniť v Brazílii. Zika predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. U dospelých zase spôsobuje neurologické problémy a v niektorých prípadoch dokonca smrť či doživotnú paralýzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona