Patti Smith plánuje osláviť 40. výročie vydania albumu Horses

NETKY.SK • 8 Október 2014, 17:31 • 2 min
Patti Smith plánuje osláviť 40. výročie vydania albumu Horses

USA - Americká speváčka a spisovateľka Patti Smith plánuje osláviť 40. výročie vydania prvého albumu Horses (1975).

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatsedemročná rodáčka z Chicaga v Illinois prezradila v rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone, že je na nahrávku veľmi hrdá. "Presný dátum je 10. novembra. V New Yorku to oslávim špeciálnym spôsobom. Máme už nejaké plány, ktoré podnikneme v Paríži a Londýne, všade, pretože je to skutočný míľnik, na ktorý som skutočne hrdá," uviedla Smith, ktorá začínala kariéru práve v New Yorku.

 

Z albumu Horses pochádzajú skladby ako Gloria, Redondo Beach, Birdland či Free Money, ktoré interpretka zaraďuje do koncertných programov aj v súčasnosti. "Myslím, že tieto skladby podávame s ešte väčšou silou, ako keď som bola mladá. Takže budem šťastná, keď to oslávime. Predstavíme album s radosťou, bez cynizmu a záujmu na tom zarobiť. Bude to skutočná, hrdá oslava," vyjadrila sa hudobníčka. 

 

Smith tiež zaspomínala na časy, keď štúdiovku Horses uviedla na trh. Prezradila, že album chcela vydať 20. októbra 1975, keď by oslávil 121. narodeniny francúzsky básnik Arthur Rimbaud, ktorého spisovateľka často označuje za najväčšiu inšpiráciu. "Nemali dosť vinylu, takže za mnou prišiel Clive Davis (zakladateľ vydavateľstva Arista Records, pozn. SITA) a povedal 'veľmi ma to mrzí, album vyjde 10. novembra. Nič s tým nemôžeme urobiť,' ja som sa len začala smiať a povedala som mu 'v poriadku, to je výročie Rimbaudovej smrti,' bolo to magické," objasnila speváčka, ktorá dokončuje novú knihu a v zime plánuje robiť na ďalšom albume. Na nahrávke sa budú podieľať aj syn Jackson a dcéra Jesse, ktorých otcom je už zosnulý manžel Smith, hudobník známy z už nefungujúcej kapely MC5 Fred "Sonic" Smith. 

 

Patricia Lee "Patti" Smith sa narodila 30. decembra 1946. Spomínaný prvý počin Horses zaradil americký dvojtýždenník Rolling Stone na 44. priečku rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias. Na konte má tiež nahrávky Radio Ethiopia (1976), Easter (1978), Wave (1979), Dream of Life (1988), Gone Again (1996), Peace and Noise (1997), Gung Ho (2000), Trampin' (2004), Twelve (2007) a zatiaľ poslednú Banga (2012). K jej najznámejším skladbám patria okrem spomínaných kúskov aj Pissing in a River, Because the Night, Rock N Roll Nigger, Dancing Barefoot či People Have the Power. V roku 2010 vydala memoáre Just Kids, ktoré vyšli v českom preklade pod názvom Just Kids: Vždyť jsou to jen děti (2011). Vďaka publikácii, v ktorej spomína najmä na vzťah s už zosnulým fotografom Robertom Mapplethorpeom, získala aj prestížnu National Book Award. Od roku 2007 je členkou Rock'n'rollovej siene slávy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies