Patti Smith dostala Silver Clef Award za celoživotné dielo

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 09:17 • 2 min
Patti Smith dostala Silver Clef Award za celoživotné dielo

BRATISLAVA - Americká speváčka a spisovateľka Patti Smith dostala na tohtoročnom odovzdávaní Silver Clef Awards cenu za celoživotné dielo. Ocenenia udeľuje charitatívna organizácia Nordoff Robbins, ktorá poskytuje hudobnú terapiu deťom aj dospelým s rôznymi problémami.

slovakia

left justify in out

Ceremoniál sa uskutočnil v piatok 1. júla v Londýne, pričom Silver Clef Award v hlavnej kategórii získal tento rok americký spevák, skladateľ a klavirista Lionel Richie. Šesťdesiatsedemročný rodák z mesta Tuskegee v Alabame si cenu prevzal z rúk posledného žijúceho člena skupiny Bee Gees, hudobníka Barryho Gibba.


Okrem toho nadácia udelila ocenenia aj ďalším umelcom. Sú nimi Jess Glynne (najlepší nováčik), Olly Murs (najlepší interpret), Florence Welch (najlepšia interpretka), Craig David (cena za inovatívnosť), Jeff Lynne (Icon Award) a André Rieu (klasická hudba). Anglicko-írska chlapčenská skupina One Direction si zas už po druhý raz prevzala cenu pre interpreta s najlepšími živými vystúpeniami, o ktorej ako jedinej rozhoduje verejnosť.


Patricia Lee "Patti" Smith vydala v roku 1975 debutovú štúdiovku Horses. Na konte má tiež nahrávky Radio Ethiopia (1976), Easter (1978), Wave (1979), Dream Of Life (1988), Gone Again (1996), Peace And Noise (1997), Gung Ho (2000), Trampin' (2004), Twelve (2007) a zatiaľ poslednú Banga (2012). K jej najznámejším skladbám patria napríklad Gloria, Redondo Beach, Birdland, Free Money, Pissing In A River, Because The Night, Rock N Roll Nigger, Dancing Barefoot či People Have The Power. V roku 2010 vydala memoáre Just Kids, ktoré vyšli v českom preklade pod názvom Just Kids: Vždyť jsou to jen děti (2011). Vďaka publikácii získala aj prestížnu National Book Award. Od roku 2007 je členkou Rock'n'rollovej siene slávy. Vlani vydala ďalšie memoáre s názvom M Train.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies