Patríme k najviac zadĺženým ľuďom v eurozóne, NBS varuje pred negatívnymi dopadmi tohto trendu

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:02 • 2 min
Patríme k najviac zadĺženým ľuďom v eurozóne, NBS varuje pred negatívnymi dopadmi tohto trendu

BRATISLAVA – Slováci už druhým rokom patria k najviac zadlženým ľuďom v celej Európskej únie. Aj napriek upozorneniam, ktoré môžu mať častokrát negatívny dopad na slovenské domácnosti, sa situácia nemení a zadlžovanie pretrváva.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že sa našej ekonomike darí, nedá sa odhadnúť dokedy bude tento trend pretrvávať a príde kríza. Odborníci z NBS však varujú, že nič netrvá lepšie a aby boli Slováci obozretní a nevystavovali sa zbytočnému riziku.

 

Mnohí ekonomickí analytici sa zhodujú, že aj svetovej ekonomike sa veľmi dobre darí a dokonca rastie najrýchlejšie od roku 2010. No nerastie len ona, ale aj úvery na bývanie a spotrebné úvery. A to dosť výrazne. Medziročná zadlženosť domácností narástla až o 14 percent.

 

“Jednoznačne sa jedná o najrýchlejší rast v eurozóne,” hovorí riaditeľ odboru dohľadu nad finančným trhom, Vladimír Dvořáček. “Celkovo z objemu spotrebiteľských úverov viac ako osem percent je vykázaných ako zlyhaných,” vysvetľuje Marek Ličák, riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS. Ľudia by si nemali zbrklo brať úvery, ktoré neskôr nedokážu riadne splácať, čím sa dostávajú do peňažnej tiesni.

 

img

 

Už pred rokom proti tomuto trendu Národná banka prijala niekoľko opatrení. Stanovili sa napríklad minimálne hranice pre vybrané parametre úverov a začali sa obmedzovať najrizikovejší klienti. Silný rast úverov sa ale nepodarilo zastaviť. NBS je pri tomto tempe pripravená prijať ďalšie opatrenia. Či už posilnením kapitálových vankúšov, alebo vykonaním zmien v oblasti zodpovedného úverovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies