Patrím na úroveň Pelého s Alim, nerozpakuje sa Bolt

NETKY.SK • 19 August 2016, 11:38 • 2 min
Patrím na úroveň Pelého s Alim, nerozpakuje sa Bolt

RIO DE JANEIRO - Usain Bolt si v Riu de Janeiro dobehol po druhé a celkovo už ôsme zlato z olympijských hier a potvrdil status atletickej legendy. O dva dni bude jamajský blesk tridsiatnikom a na dvoch hladkých šprintérskych vzdialenostiach už ôsmy rok nemá konkurenciu.

slovakia

left justify in out

Po hladkom víťazstve na 200 m (strieborného De Grasseho zdolal o 24 stotín) padali z jeho úst slová aj o blížiacom sa konci kariéry. Možno aj preto, že čas 19,78 s nenaplnil jeho ambície prekonať vlastný svetový rekord (19,19).


"Nie som spokojný s časom, ktorý som dosiahol, ale mám zlatú medailu. Po ňu som sem prišiel a tento cieľ som splnil. V cieľovej rovinke som ešte chcel zrýchliť, ale moje telo neodpovedalo na impulz. Pomaly starnem," uviedol mierne sebakriticky Bolt. Na druhej strane však pridal sebe aj pochvalu: "Čo mám ešte dokazovať? Už patrím medzi najväčších športovcov, akými boli Muhammad Ali alebo Pelé. Tento šport som pretvoril. Spravil som ho príťažlivejší pre ľudí, dostal ho na inú výkonnostnú úroveň."


Bolt naznačil, že riodejaneirska dvojstovka bola zrejme jeho poslednou na vrcholnom svetovom podujatí. Na budúci rok na svetovom šampionáte v Londýne sa chystá bežať už len na 100 m. A potom možno ukončí skvostnú kariéru, ktorá nemá vo svete páru. "Áno, povedal som, že ak pôjdem do Londýna, budem tam bežať už iba stovku. Osobne si myslím, že toto bolo mojich posledných 200 m na vrcholnom podujatí. Môj tréner však ovláda spôsob, ako ma o niečom presvedčiť," cituje Bolta portál BBC.


Na Bolta čaká v Riu už len posledný diel jeho cesty na atletický olympijský piedestál. Poslednou disciplínou, kde ešte pod piatimi farebnými krubmi nedovŕšil zlatý hetrik, je štafeta na 4x 100 m. Pravda, tam sa nemôže spoliehať len na vlastné sily, ale aj tria spolubojovníkov. Jamajčania postúpili do piatkového finále (na Slovensku už sobota 3.35 h SELČ) bez Bolta, v ňom sa však bez svojej superstar s veľkou pravdepodobnosťou nezaobídu. Bolt má vo vrecku osem zlatých medailí, ale v historickej tabuľke najúspešnejších atlétov z olympijských hier ešte nie je na čele. Dvojicu Carl Lewis, Paavo Nurmi dekorovali najcennejším kovom deväťkrát. Fenomenálny americký šprintér a diaľkar Lewis získal 9 zlatých na OH v rokoch 1984 - 1996, legendárny fínsky vytrvalec Nurmi sa tešil 9-krát ešte v starej ére 1920 - 1928.

Titulky svetových médií po triumfe Bolta na 200 m a zisku ôsmej zlatej medaily v súčte štartov na olympijských hrách:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Usain Bolt zostáva nezdolaný. Keď sa však pozrel na výsledný čas, začal nadávať. Jeho kariéra sa môže skončiť už v najbližších pretekoch."

Marca (Šp.): "Boltov ďalší triplet, strieborného De Grasseho zdolal o 24 stotín. Je to vyšší rozdiel ako medzi druhým a siedmym miestom... Olympijský štadión sa opäť zmenil na malú Jamajku. Jedna láska, jedno srdce a poďme všetci spolu..."

L´Equipe (Fr.): "Sklamaný z času dokázal, že je aj tak najlepší. Atletiku posunul na inú úroveň."

Daily Mail (V. Brit.): "Nezdolateľný Usain je opäť o krok bližšie k naplneniu zlatého triple-triple."

USA Today (USA): "Ôsme zlato a debata sa môže začať. Je Bolt už najlepší športovec histórie?"

Blick (Švaj.): "Iba 19,78 s? Svätý Peter hviezde nedoprial lepší čas. Kým sa Bolt začal usmievať do kamier, najprv sklamane odhodil štartové číslo. Mokrá dráha a protivietor polmetra za sekundu do tváre."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies