Pátranie po zosuve pôdy pokračuje štvrtým dňom, nezvestných je 176 ľudí

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 19:21 • 2 min
Pátranie po zosuve pôdy pokračuje štvrtým dňom, nezvestných je 176 ľudí

SAN FRANCISCO - Stovky záchranárov v americkom štáte Washington pokračovali dnes štvrtým dňom v prehľadávaní územia, ktoré v sobotu zasiahol mohutný zosuv pôdy.

slovakia

left justify in out

Počet potvrdených obetí dosiahol zatiaľ 16, lokalizovali však osem ďalších tiel a na zozname nezvestných je 176 mien, informovala agentúra DPA.
     

Citovala riaditeľa úradu krízového manažmentu v okrese Snohomish, Johna Penningtona, ktorý povedal, že nové obete potvrdia neskôr počas dňa. Vyjadril tiež nádej, že sa zoznam nezvestných zúži, pretože niektorí ľudia sa prihlásia a vyradia duplicitne uvedené mená.
     

"Verím, že sa počet nezvestných zníži. Dosiahli sme veľký pokrok," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii.
     

Stovky záchranárov, ktorým pomáhajú desiatky dobrovoľníkov, pátrajú po preživších i obetiach za pomoci vrtuľníkov, stopovacích psov, člnov i ťažkej techniky, ktorá pomáha pri prehľadávaní obrovskej masy bahna a trosiek.
     

Hoci od soboty nenašli žiadnych preživších, Pennington povedal, že operáciu ešte stále riadia ako záchrannú a nie rekonštrukčnú.
     

Záchranné snahy sťažuje dážď. Prší od soboty a prístupové cesty sú plné vody. "Ten kal nie je dostatočne pevný na to, aby po ňom mohol človek kráčať, ale je príliš pevný na to, aby sa mohol použiť čln," povedal pre CNN guvernér západoamerického štátu Washington Jay Inslee.
     

Americký prezident Barack Obama v utorok podpísal vyhlásenie mimoriadnej situácie v štáte Washington a nariadil federálnej pomoci, aby posilnila štátne a miestne záchranné snahy. Prikázal tiež armádnym ženistom, aby pomohli pri zabezpečení postihnutej oblasti.
     

Masa blata, stromov a skál sa dala do pohybu v sobotu okolo 11.00 h. Zosuv, ktorý zaberal 2,6 štvorcového kilometra, zničil najmenej šesť domov a zablokoval štátnu cestu 530 vo vzdialenosti 90 kilometrov severne od Seattlu. Nánosy zosypaného blata boli miestami hlboké až päť metrov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies