Pátranie po troskách lietadla je stále bezúspešné

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 15:14 • 2 min
Pátranie po troskách lietadla je stále bezúspešné

KUALA LUMPUR - Operáciu sťažuje nepriaznivé počasie ako čoraz väčšia neaktuálnosť snímok slúžiacich ako podklad.

slovakia

left justify in out

Posádky austrálskych lietadiel pátrajúce v južnom Indickom oceáne po troskách z nezvestného malajzijského boeingu stále nespozorovali nič, čo by bolo "zvlášť významné". Počas druhého dňa pátracej operácie o tom informoval austrálsky vicepremiér Warren Truss, ktorý zastupuje premiéra Tonyho Abbotta počas jeho pobytu v Papui-Novej Guinei. Austrália v piatok vyslala päť lietadiel do časti oceánu, kde družicové snímky spred piatich dní zachytili neznáme predmety na hladine identifikované ako možné trosky boeingu. Pátranie v oblasti ležiacej niekoľko tisíc kilometrov juhozápadne od austrálskeho pobrežia bude podľa Trussa pokračovať aj v sobotu. Vicepremiér však doplnil, že operáciu sťažuje nepriaznivé počasie ako čoraz väčšia neaktuálnosť snímok slúžiacich ako podklad. Čínska vláda medzitým oznámila, že do rovnakej oblasti vysiela tri zo svojich vojenských lodí, pričom zatiaľ nie je známe, kedy by mohli doraziť. Podľa Trussa sa tiež mali v najbližších dňoch do pátrania zapojiť dve čínske a dve japonské lietadlá.

 

Zábery z družice vo štvrtok predstaviteľ Austrálskeho námorno-bezpečnostného úradu (AMSA) John Young označil za "najlepšiu stopu", akú majú nasadené zložky momentálne k dispozícii. Potvrdenie, že zachytené predmety sú naozaj pozostatkami po nehode, by prinieslo prelom v pátraní po boeingu, ktorý zmizol 8. marca s 239 osobami na palube počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podľa Younga však objekty môžu byť rovnako strateným nákladom z lodí, keďže oblasťou prechádza plavebná trasa. 

 

Austrálska vláda v pondelok súhlasila s prevzatím pátrania v južnom Indickom oceáne, kadiaľ vedie jedna z dvoch predpokladaných trás letu po prerušení kontaktu s posádkou. Malajzijský premiér Najib Razak predtým potvrdil dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia lietadla boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí a vyšetrovatelia teraz vychádzajú zo záznamov o zmene uhla natočenia družicovej antény, ktorá ich automaticky sledovala. Údaje dokazujú zásadnú zmenu trasy letu, neumožňujú však presnejšiu lokalizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies