Pátranie po dvoch strelcoch z Paríža pokračuje, hľadá ich 88-tisíc policajtov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 08:55 • 2 min
Pátranie po dvoch strelcoch z Paríža pokračuje, hľadá ich 88-tisíc policajtov

PARÍŽ - Veľká pátracia akcia po dvoch mužov podozrivých zo stredajšieho krvavého útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži vstúpila do tretieho dňa.

slovakia

left justify in out

Francúzska polícia sa momentálne koncentruje na vidiecku oblasť Pikardie severovýchodne od Paríža, kde muži vo štvrtok vykradli benzínovú stanicu. Bratov Saida a Chérifa Kouachiových spoznali na pumpe pri meste Villers-Cotterets, 80 kilometrov od Paríža, kde údajne ukradli jedlo a benzín. Muži sú podľa médií vyzbrojení kalašnikovmi a granátometmi. Najvyšší stupeň teroristickej výstrahy rozšírili medzičasom z oblasti Paríža aj na Pikardiu. Špeciálne ťažko ozbrojené jednotky podporujú pri bezprecedentnej pátracej operácii vrtuľníky, psy a v noci sa využívali prístroje na nočné videnie. Ministerstvo obrany uviedlo, že v celej krajine je v nasadení 88 000 mužov z polície i armády. Doteraz zatkli deväť ľudí s väzbami na bratov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú citeľné naprieč Francúzskom, pričom polícia stráži médiá, kostoly, mešity či dopravné uzly.

 

V Paríži sa už druhú noc po sebe konali spomienky za obete streľby. Americký prezident Barack Obama prišiel vyjadriť sústrasť na francúzske veľvyslanectvo vo Washingtone. Páchatelia boli podľa údajov BBC na zozname osôb so zákazom vycestovať do USA. 

 

Bratia vo veku 32 a 34 rokov, ktorí v stredu zastrelili 12 ľudí, sa narodili v Paríži alžírskym prisťahovalcom. Chérifa v roku 2008 odsúdili na tri roky väzenia za členstvo v parížskej skupine, ktorá posielala džihádistov do Iraku. Jeden z bratov mal údajne dokonca absolvovať tréning u al-Kájdy v Jemene. Pri útoku na týždenník páchatelia kričali, že pomstili proroka Mohameda a "Alah je veľký".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies