Pátranie po stovkách nezvestných potopeného trajektu sťažuje zlé počasie: Zatiaľ hlásia deväť obetí!

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 08:40 • 2 min
Pátranie po stovkách nezvestných potopeného trajektu sťažuje zlé počasie: Zatiaľ hlásia deväť obetí!

MOKPO - Silné vodné prúdy, dážď a zlá viditeľnosť sťažujú vo štvrtok pátranie po 287 ľuďoch, ktorí sú stále nezvestní po potopení trajektu pri južnom pobreží Južnej Kórey.

slovakia

left justify in out

 

Doteraz potvrdili deväť obetí nešťastia vrátane piatich študentov a dvoch učiteľov. Očakáva sa však, že počet mŕtvych ešte výrazne stúpne pre dlhú dobu, ktorú už nezvestní strávili buď uviaznutí vo vnútri trajektu, alebo v studenej morskej vode. Ak sa obavy potvrdia, pôjde o najhoršie lodné nešťastie v krajine za posledných 20 rokov. Do záchrannej operácie sú stále zapojené desiatky člnov, vrtuľníkov i potápačov, americké námorníctvo poslalo na pomoc svoju vojenskú loď. Doteraz sa podarilo zachrániť 179 ľudí.

 

Trajekt Sewol, ktorý viezol 475 pasažierov a členov posádky ako aj asi 150 áut, sa prevrátil a potopil asi 20 kilometrov od pobrežia. Smeroval zo západného prístavného mesta Inčchon na južný ostrov Čedžu. Na palube boli prevažne 16 až 17-roční študenti a ich učitelia zo strednej školy pri Soule, ktorí šli na ostrov na výlet. Podľa svedkov by mnohí z nich mohli byť stále vo vnútri plavidla. Loď dlhá 146 metrov mala kapacitu asi 900 osôb a vyrobili ju v Japonsku v roku 1994. Pred potopením vyslala núdzový signál. Presná príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Podľa tých, čo prežili, však potopeniu predchádzalo hlasné "buchnutie". 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies