Pátranie po lietadle pokračuje: Vyslali ponorku na zistenie zvukov z čiernych skriniek

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 07:49 • 2 min
Pátranie po lietadle pokračuje: Vyslali ponorku na zistenie zvukov z čiernych skriniek

PERTH - Pátracie posádky dnes prvýkrát posielajú do hĺbok Indického oceánu ponorku, aby sa pokúsila určiť, či slabé zvuky zistené zariadením na austrálskej lodi Ocean Shield pochádzajú z čiernych skriniek zmiznutého lietadla malajzijských aerolínií. Oznámil to austrálsky úradujúci premiér, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Warren Truss, ktorý je v čase neprítomnosti Tonyho Abbotta úradujúcim austrálskym premiérom, informoval, že posádka lode Ocean Shield dnes vypustí podmorské plavidlo - samostatne fungujúcu ponorku Bluefin 21. Táto miniatúrna ponorka bez obsluhy dokáže za pomoci sonaru vytvoriť mapu oblasti, v ktorej budú zaznamenané akékoľvek trosky na dne oceánu. Ak vytvorí mapu, na ktorej bude pole s troskami, posádka nahradí sonarový systém fotografickým zariadením, ktoré zhotoví snímky akejkoľvek trosky.
      

Pátranie po nezvestnom malajzijskom lietadle vedie Angus Houston a ten v pondelok vyhlásil, že austrálska loď Ocean Shield, ktorá ťahá za sebou technologicky vyspelé americké zariadenie na zachytávanie zvukov, zaznamenala v sobotu neskoro večer a v nedeľu nadránom dva rôzne, dlhotrvajúce zvuky pod hladinou Indického oceánu. Tieto zvuky boli podobné pípaniu, aké vydávajú čierne skrinky lietadla - teda dva záznamníky s letovými údajmi a s hlasmi z kokpitu. Houston označil zvuky za "najsľubnejšiu stopu" v mesiac trvajúcom pátraní po osude lietadla. Varoval však, že môže trvať niekoľko dní, kým sa zistí, či zvuky patria malajzijskému lietadlu.
      

Posádky sa snažia už od nedele znovu zachytiť spomínané zvuky, ale zatiaľ neúspešne.
      

Truss vyhlásil, že posádky dnes použijú aj ponorku, aby preskúmala oceán v oblasti pátrania - v nádeji, že dosiahnu ďalší významný pokrok.
      

Čas na nájdenie čiernych skriniek, ktoré môžu objasniť záhadu zmiznutého lietadla, sa totiž míňa. Batérie skriniek majú životnosť približne mesiac. A práve dnes je to presne mesiac odvtedy, čo sa lietadlo stratilo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies