Pátracia akcia horských záchranárov vyjde českého turistu poriadne draho

NETKY.SK • 19 Január 2012, 14:28 • 2 min
Pátracia akcia horských záchranárov vyjde českého turistu poriadne draho

Pátracia akcia horských záchranárov vyjde českého turistu poriadne draho

slovakia

left justify in out

img

Úspešná šesťhodinová pátracia akcia horských záchranárov načrie hlboko do peňaženky 41-ročnému mužovi z okresu Trutnov v ČR. Počas nerozvážnej skupinovej túry hrebeňom Nízkych Tatier prepadol 18. 1. napoludnie cez snehový prevej do kotla Lukovej na severnej strane Chopka, uvoľnil lavínu, z ktorej vyviazol priam zázračne nezranený.
„Náklady, zahrňujúce nasadenie približne troch desiatok záchranárov, automobilovej techniky či dokonca vrtuľníka, sa už podarilo predbežne vyčísliť a pohybujú sa na úrovni 12.000 eur. Nájdená osoba má zákonnú povinnosť uhradiť ich. Podľa našich informácií nedisponuje príslušným poistením,“ uviedol pre TASR riaditeľ HZS Jozef Janiga.
Náčelník oblastného strediska HZS v Jasnej Michal Matoš zdôraznil, že neuvážené počínanie päťčlennej skupiny českých turistov, ktorí evidentne precenili svoje schopnosti a v nepriaznivom počasí sa vybrali do vysokohorského terénu bez potrebného vybavenia, vážne ohrozilo zdravie a životy zasahujúcich záchranárov. „Napríklad, pred pár rokmi zahynuli pri podobnej akcii na poľskej strane Tatier traja záchranári,“ prízvukoval Janiga.
„Nebola to žiadna prechádzka, vo vetre, hustej hmle a čoraz väčšej tme sme sa museli brodiť hlbokým snehom v extrémne strmom teréne. Napokon sme zbadali záblesky svetla. Doviedlo nás k dezorientovanému mužovi, ktorý vôbec nevedel, kde sa nachádza. Mal neuveriteľne obrovské šťastie, že sa strhnutý lavínou neudrel o ostré skaly a ostal na jej povrchu,“ vysvetlil jeden z priamych záchrancov Pavel Velkov.
Podľa jeho kolegu Mariána Kellera bolo závažnou chybou, že turista nemal lavínový vyhľadávací prístroj. „Určite by sme ho objavili oveľa skôr. Nechcem ani uvažovať, čo by sa stalo, keby zostal pod lavínou,“ prízvukoval. „Pri zvýšenom lavínovom nebezpečenstve netreba zbytočne hazardovať, ale vyhnúť sa vysokohorským túram. Navyše, bez nevyhnutného vybavenia je to absolútna nezodpovednosť,“ dodal lavínový špecialista HZS Filip Kyzek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies