Patová situácia v Írsku sa čoskoro skončí obnovou severoírskej vlády, vyjadrila nádej Mayová a Varadkar

NETKY.SK • 13 Február 2018, 06:41 • 2 min
Patová situácia v Írsku sa čoskoro skončí obnovou severoírskej vlády, vyjadrila nádej Mayová a Varadkar

BELFAST - Britská premiérka Theresa Mayová a írsky premiér Leo Varadkar rokovali v pondelok v Belfaste s predstaviteľmi hlavných politických strán Severného Írska o obnovení tamojšej regionálnej vlády.

slovakia

left justify in out

Následne podľa agentúry Reuters vyjadrili nádej na to, že tamojšia už rok trvajúca patová situácia sa čoskoro skončí. Severné Írsko je tejto situácii už od vlaňajšieho januára, kedy sa írska republikánska strana Sinn Féin stiahla z vlády, ktorú na základe dohody o rozdelení moci tvorila spoločne s probritskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP).

 

"Rozdiely, ktoré existujú medzi DUP a Sinn Féin, nie sú neprekonateľné a my sa veľmi nádejame, že tieto dve strany budú schopné dospieť k dohode tento týždeň," povedal po rokovaniach Varadkar. Mayová zase obe strany vyzvala, aby vyvinuli všetko úsilie potrebné k finalizácii dohody. "Je možné, že už čoskoro budeme vidieť v Severnom Írsku fungujúcu výkonnú moc," povedala britská premiérka.

 

Neschopnosť dosiahnuť dohodu by zrejme viedla k obnoveniu priamej vlády nad touto britskou provinciou zo strany Londýna a tiež diplomatickým sporom ohľadom toho, akú úlohu by mala v regióne zohrávať írska vláda, analyzuje Reuters. To by zároveň len viac destabilizovalo jemnú rovnováhu medzi DUP a Sinn Féin, ktoré sa od roku 2007 delili o moc v severoírskej vláde na základe podmienok stanovených v tzv. Veľkopiatkovej dohode z roku 1998, ktorá ukončila tri desaťročia trvajúce obdobie násilností v Severnom Írsku.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona