Pätnásty ročník Rušňoparády si ľudia užili aj napriek nepriazni počasia

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 15:18 • 2 min
Pätnásty ročník Rušňoparády si ľudia užili aj napriek nepriazni počasia

KOŠICE - Medzi najzaujímavejšie atrakcie tohtoročnej Rušňoparády v Košiciach podľa organizátorov patrila parná zubačka z Tisovca, ale aj obnovený Papagáj, jeden z najrýchlejších rušňov, ktorý jazdil po regionálnych tratiach.

slovakia

left justify in out

Okrem toho sa návštevníkom podujatia počas tohto víkendu predstavili historické motorové vlaky, ale aj najrýchlejší parný mazutový rušeň z Maďarska či najstarší parný rušeň prevádzkovaný v Európe, 131-ročná lokomotíva Katka.

 

"Mali sme trošku aj nostalgickú rozlúčku s Malým Býčkom zo Zvolena, najstarším normálne rozchodným parným rušňom na Slovensku," uviedol pre TASR spoluorganizátor podujatia Ľubomír Lehotský. Návštevníci sa na Rušňoparádu dopravili nostalgickými vlakmi, ktoré organizátori vypravili z rôznych kútov východného Slovenska. Niektorí prišli do depa aj peši.

 

"Neodradilo ich ani počasie, to znamená, že vlaky ich stále bavia, a to je fajn," konštatoval Lehotský. Lákadlom podľa neho bolo päť jedinečných parných rušňov, ktoré slúžia železničnej doprave dohromady už 484 rokov. Milovníci koľajových vozidiel si okrem iného mohli vyskúšať aj povolanie rušňovodiča či pozrieť si modelárske koľajiská. Predstavili sa tiež najnovšie eurovlaky, ktoré Slovensko získalo s pomocou Európskej únie.

 

"Sme radi, že sme na 15. ročníku Rušňoparády mohli predstaviť verejnosti na východe Slovenska to najkrajšie, najlepšie, to najstaršie i najmodernejšie zo železničnej techniky, čo vlastne po našich koľajniciach jazdí. Myslím, že sa to ľuďom páčilo, aj keď nás poriadne potrápilo počasie. Možno sa tí ľudia v depe nezdržali až tak dlho, ako by chceli, ale napriek tomu si myslím, že mohli vidieť všetko podstatné. Cestovať vlakom je naozaj zaujímavé, pekné, už či novým, alebo starým vláčikom," upozornil Lehotský.

 

Veľkú prehliadku historickej aj modernej železničnej techniky a stretnutie jej priaznivcov zorganizovala v košickom rušňovom depe Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies