Pätnásť minút chôdze po každom jedle môže znížiť výskyt cukrovky u seniorov

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 18:25 • 2 min
Pätnásť minút chôdze po každom jedle môže znížiť výskyt cukrovky u seniorov

LONDÝN - Pätnásť minút chôdze po každom jedle môže zabrániť rozvoju cukrovky druhého typu u starších ľudí. Naznačila to štúdia Univerzity Georga Washingtona, o ktorej dnes informovala BBC.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie hladiny cukru po jedle zvyšuje riziko diabetu druhého typu, preto odpočívať po jedle "je to najhoršie, čo môžete urobiť"citovala BBC zo štúdie. Americká štúdia sa po prvý raz zaoberala vplyvom krátkych pohybových aktivít v rizikovom čase po konzumácii jedla, keď cukor v krvi prudko stúpa, uviedla vedúca štúdie Loretta DiPietro. Výskumníci podľa jej slov zistili, že tri 15-minútové vychádzky "pomalým až stredným" tempom denne majú rovnaký účinok ako jedna 45-minútová. Štúdia konštatovala, že najlepší čas na vychádzku je po večeri, ktorá je v amerických pomeroch zvyčajne najväčším jedlom dňa. Zvýšenie cukru v krvi po nej pretrváva do noci až skorého rána, avšak "výrazne sa obmedzilo", keď ľudia začali po jedle chodiť. Vedci skúmali 10 ľudí vo veku 60 a viac rokov, u ktorých v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi a nedostatočnej fyzickej aktivity hrozilo riziko rozvoja cukrovky druhého typu. Výsledky musia ešte potvrdiť širšie testy. Schudnutie a pohybová aktivita sú všeobecne známe prostriedky, ako zabrániť rozvoju diabetu druhého typu, ktorý vzniká, keď telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo jeho bunky na inzulín nereagujú, dodala BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona