Päťka z Central Parku dostane za roky za mrežami 40 miliónov

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 09:36 • 2 min
Päťka z Central Parku dostane za roky za mrežami 40 miliónov

NEW YORK - Mesto New York odškodní tzv. päťku z Central Parku, piatich Afroameričanov a Hispáncov, ktorých pred štvrťstoročím vo veku 14-16 rokov uznali neprávom vinnými zo znásilnenia stúpenkyne džogingu v miestnom parku, a to celkovou sumou 40 miliónov USD (29,44 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Kharey Wise, Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana a Yusef Salaam od začiatku popierali, že by mali akýkoľvek podiel na zločine, ktorého obeťou sa v roku 1989 stala vtedy 28-ročná Trisha Meiliová, ktorá si však po údere kameňom do hlavy na okolnosti nepamätala. Informovali o tom dnes tamojšie denníky i elektronické médiá.
      

Wise strávil za mrežami takmer 13, ostatní takmer sedem rokov. V zmysle dohody, ktorú uzavreli s mestom New York, dostane každý z nich za rok strávený "v chládku" približne milión dolárov.
      

Nevinu "päťky z Central Parku" preukázal napokon test DNA, stopy viedli k Matiasovi Reyesovi, recidivistovi už skôr odsúdenému za vraždu a násilné trestné činy, ktorý sa k činu priznal.
      

Známi americkí dokumentaristi Ken a Sarah Burnsovci nakrútili v spolupráci s Davidom MacMahonom o prípade, ktorý sa napokon podarilo uzavrieť až novému vedeniu metropoly, dokument The Central Park Five (2012).
      

Dohoda čaká ešte na potvrdenie zo strany mestského kontrolóra a federálneho sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona