Pätine českých zamestnancov hrozí chudoba

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 07:24 • 2 min
Pätine českých zamestnancov hrozí chudoba

PRAHA - V Česku prestáva platiť, že zamestnanie je najlepšia záruka, ako sa vyhnúť biede a chudobe.

slovakia

left justify in out

Takmer pätine českých zamestnancov (18,2 percenta), ktorí pracujú a nie sú registrovaní na úradoch práce, výplata nestačí na pokrytie životných nákladov. Podľa metodiky európskeho štatistického úradu Eurostat patria medzi tých, ktorých mzda nedosahuje 14.500 českých korún hrubého mesačne a sú ohrození chudobou. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz. 

Podľa grafu zverejnenom na Novinkách.cz. je na Slovensku ohrozených chudobou 19 percent zamestnancov.

V Európe sa už pre takýchto ľudí začína zavádzať nové označenie - working poverty, čiže chudobní pracujúci. Varovné je, že počet tzv. chudobných pracujúcich v celej Európe, ale hlavne v Česku, z roka na rok rastie. Českému denníku Právo to potvrdil šéf najväčšej odborovej centrály - ČMKOS - Jaroslav Zavadil.

Minimálna mzda sa v Česku nezvýšila sedem rokov, príjmy v lepšom prípade stagnujú, zato výrazne prudko rastú životné náklady, uviedol Zavadil. "Trvalá chudoba spúšťa nielen depriváciu a stáva sa zdrojom sociálneho vylúčenia, ale aj politický radikalizmus," vyhlásila politologička Martina Hronová.

Podľa odborníkov na trh práce patria medzi chudobných pracujúcich často ľudia so základným či nižším vzdelaním. Ďalej tí, ktorí využívajú v súčasnosti tak veľmi preferované a odporúčané flexibilné formy zamestnania.

Zamestnávatelia ich začínajú tvrdo presadzovať, pretože výrazne znižujú cenu práce. Ide o práce na kratšie obdobie, dohody na čiastočné pracovné úväzky, s úpravou pracovného času, zdieľané formy práce, dohody a práce sprostredkované cez agentúry a podobne. Tieto formy sú podľa odborníkov navyše často spojené nielen s nízkou mzdou, ale aj s malou ochranou zamestnancov.

"Akákoľvek práca je pre nezamestnaného výhodou, pretože nestráca kvalifikáciu, pracovné návyky," tvrdia psychológovia práce. 

Sociológovia dodávajú, že to všetko je pravda, s jediným problémom - týmito formami práce sa nedá veľmi uživiť. Niekedy dochádza k absurdnej situácii, že ľudia, ktorí pracujú, majú menej peňazí než nezamestnaní na dávkach.

V grafe Eurostatu zverejnenom na Novinkách.cz. sa uvádzajú niektoré vybrané štáty EÚ: Lotyšsko má 27,8 percenta zamestnancov ohrozených chudobou, Poľsko 24,2 percenta, Nemecko 22,2 %, Maďarsko 19,8 %, EÚ 17 %, Rakúsko 15 %, Francúzsko 6,1 %, Švédsko 2,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies