Pätica stredoškolákov bude Slovensko reprezentovať na robotickej súťaži v Mexiku

NETKY.SK • 8 Júl 2018, 17:15 • 2 min
Pätica stredoškolákov bude Slovensko reprezentovať na robotickej súťaži v Mexiku

BRATISLAVA - Pätica stredoškolákov bude Slovensko od 15. do 18. augusta reprezentovať na medzinárodnej robotickej olympiáde First Global v Mexiku.

slovakia

left justify in out

Robot Aurel, s ktorým ide slovenský tím zabojovať o výhru, je už takmer hotový. Úplne dokončený by mal byť v polovici júla. Bude plniť úlohy v súťaži, ktorej tohtoročnou témou je výroba energie z obnoviteľných zdrojov. Informovalo občianske združenie FIRST Global Slovakia.

 

Každý rok sa mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov stretávajú, aby súťažili v konštrukcii, dizajne a programovaní robotov. Aj tento rok sa predstavia jednotlivé tímy z vyše 150 krajín. "Ide o globálnu súťaž, čo prináša príležitosti spoznať sa s novými ľuďmi a kultúrami. Takúto možnosť človek nedostáva často," poznamenal gymnazista Martin, ktorý je kapitánom slovenského tímu.

 

Tím je zložený zo stredoškolákov vybratých z celého Slovenska. "Najväčšou výzvou je pre mňa najmä spolupráca medzi členmi tímu pri stavbe robota. Doteraz som bol zvyknutý pracovať v relatívne malom tíme, kde bol jeden hardvérista a jeden programátor. First Global je šanca zlomiť tento stereotyp," povedal 17-ročný študent Adam. Mentorom reprezentantov je stredoškolský učiteľ Adam Kukla.

 

Pätica stredoškolákov v týchto dňoch pracuje na stavbe, dizajne a programovaní robota Aurela, ktorý dostal meno po známom svetovom vedcovi, strojnom inžinierovi a konštruktérovi Aurelovi Stodolovi. V súčasnosti je robot vo fáze dokončovania. Tím už dostaval aj robotickú ruku, ktorá bude počas súťaže slúžiť na zdvíhanie kociek a panelov. "Pri konštrukcii robota sa zameriavam hlavne na veci, ktoré by mohli spôsobiť problém počas súťaže. Z minuloročnej skúsenosti z účasti na olympiáde som sa naučil, čomu sa pri stavbe robota vyhýbať. A preto dokážem poradiť pri dizajne, kóde či samotnej konštrukcii," povedal ďalší člen tímu Viliam. Každý zo stredoškolákov plní pri stavbe Aurela inú úlohu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies