Pätica Poliakov zablúdila pri zostupe z Gerlachovského štítu

NETKY.SK • 13 August 2013, 16:44 • 2 min
Pätica Poliakov zablúdila pri zostupe z Gerlachovského štítu

VYSOKÉ TATRY - Krátko pred 3. hodinou nadránom dnes požiadalo o pomoc záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) päť turistov z Poľska, ktorí vystúpili na Gerlachovský štít. Neboli zranení, ale nedokázali ďalej samostatne pokračovať.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií z HZS vystúpili turisti na vrchol svojej cesty v pondelok (12.8.) v neskorých podvečerných hodinách a pre neznalosť terénu začali zostupovať zlým žľabom. Mysleli si, že zostupujú z vrcholu Gerlachovského štítu Batizovským žľabom, dostali sa však do veľmi exponovaného horolezeckého terénnu, z ktorého sa bez lana a potrebného horolezeckého výstroja nedokázali dostať do bezpečia.  

Na pomoc im išlo šesť profesionálnych záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry. Počas výstupu neďaleko Batizovského plesa krátko po svitaní požiadali o nasadenie leteckej techniky. Vrtuľník zobral na palubu záchranárov, ale pre silný nárazový vietor sa posádke nepodarilo ich bezpečne vysadiť vyššie, preto sa vrátili k Batizovskému plesu.   

Skupina záchranárov ďalej pokračovala po zemi na vrchol Gerlachovského štítu a následne k postihnutým. S pomocou lana boli postupne všetci turisti vytiahnutí 150 metrov späť na vrchol a v sprievode záchranárov zostúpili na Sliezsky dom.  

HZS upozorňuje, že na Gerlach nevedie značkovaný turistický chodník a turisti môžu na najvyšší štít Slovenska vystúpiť len pod vedením horského vodcu. Ak tak nespravia, porušujú návštevný poriadok Tatranského národného parku rovnako ako títo piati Poliaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona