Patent Prešovskej univerzity zožal obrovský úspech, majú oň záujem vo svete

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 10:41 • 2 min
Patent Prešovskej univerzity zožal obrovský úspech, majú oň záujem vo svete

PREŠOV - Vedcom z Prešovskej univerzity (PU) bol minulý rok priznaný patent za vypracovanie unikátnej technológie izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín.

slovakia

left justify in out

Technológia, ktorá môže nájsť svoje uplatnenie v medicíne, oslovila viaceré zahraničné pracoviská, medzi nimi aj Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Za týmto úspechom sú pracovníci z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV), ktorí dokázali vytvoriť originálny spôsob izolácie antokyánov z plodov liečivých rastlín pomocou vymrazovacieho sušenia.

 

Informoval o tom tajomník FHPV Tomáš Burger. Ďalej vysvetlil, že antokyány sú látky, ktoré pôsobia ako priamy antioxidant a dokážu v jestvujúcich nádoroch obmedziť rast a tvorbu metastáz. Zaujímavosťou je, že táto látka sa dá využívať aj na výrobu fotovoltaických článkov.

 

Unikátna technológia bola prešovskými vedcami predstavená na 16. Medzinárodnom kongrese etnofarmakológie v čínskom Yuline, kde vzbudila pozornosť a zožala úspech. O vedeckú spoluprácu prejavili záujem zástupcovia klinických laboratórií farmakognózie na Univerzite štátu Illinois v Chicagu v USA.

 

Vzhľadom na to, že dôležitým aspektom izolácie prírodných látok je hľadanie druhov rastlín s najvyšším obsahom antokyánov, ponuka výskumu v tejto oblasti prišla aj z Univerzity Santo Tomás v Osorne v Chile. „Pozornosť sa upriamila na bobule stromu maquia, ktorý rastie v teplom prostredí tropických pralesov v južnej časti Chile. Plody tejto rastliny obsahujú 13-krát väčšie množstvo antokyánov ako naše čučoriedky,“ uviedol vedúci tímu pracovníkov z katedry ekológie Ivan Šalamon.

 

V oblasti získavania ďalších informácií o charakteristikách antokyánov prebieha spolupráca aj s Odeskou národnou univerzitou I. I. Mečnikova na Ukrajine. V súčasnosti sa lyofilizáty bazy čiernej vyrobené technológiou vymrazovacieho sušenia testujú na L6 potkaních kmeňových bunkách kostrového svalstva (myoblastoch). „Myoblast je kmeňová bunka, ktorej spojením vzniká svalové vlákno. Keďže schopnosť regenerácie kostrového svalstva je u človeka nízka a vekom sa znižuje, môže to byť užitočné pri liečení svalových ochorení,“ informoval Šalamon.

 

Predbežné výsledky dokazujú, že rast myoblastov sa zvyšuje až o 300 percent v porovnaní s kontrolovanými súbormi. „Aktuálne sa zameriavame na bližšiu špecifikáciu látok, ktoré sú za takýto veľmi pozitívny výsledok zodpovedné. Ak sa potvrdí, že substancie antokyánov znižujú bunkovú smrť, prejde sa k výskumu signálnych dráh a ich pozitívneho vplyvu,“ povedal Šalamon.

 

Tiež dodal, že ho oslovili viacerí ľudia s nádorovým ochorením, ktorí sa vzhľadom na finančnú náročnosť procesu podujali zohnať sponzorov na jeho klinické testovanie. FHPV PU sa nachádza na prvej priečke rebríčka najlepších filozofických fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) na základe hodnotenia údajov o kvalite vzdelávania a výskumu.

 

Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje 1037 vysokoškolákov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona