Päťdesiatpäťky sa dožíva dobrodruh, režisér Pavol Barabáš

NETKY.SK • 12 September 2014, 10:43 • 2 min
Päťdesiatpäťky sa dožíva dobrodruh, režisér Pavol Barabáš

TRENČÍN/BRATISLAVA - Päťdesiatpäťky sa v sobotu 13. septembra dožíva dobrodruh Pavol Barabáš, slovenský režisér dokumentárnych filmov a cestovateľ.

slovakia

left justify in out

Autor širokej škály horských a dobrodružných filmov o ľuďoch v extrémnych podmienkach má za sebou množstvo objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guinei cez spoluobjavenia megajaskyne na stolovej hore Chimantá vo Venezuele až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Nakrúcal v neprístupnej divočine, na dravých riekach, ľadových štítoch i v hlbokých jaskyniach. Divácky veľmi zaujímavé sú aj jeho dokumenty z prostredia slovenských hôr.
      

Pavol Barabáš sa narodil 13. septembra 1959 v Trenčíne, vyrastal v Prievidzi. Vyštudoval zvukovú a obrazovú techniku na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave. Kedysi pracoval v Športfilme, kde sa vyrábali filmy o metodike športu. Neskôr robil v reklamnej agentúre a tam dospel do štádia, keď chcel zviditeľniť ľudí dosahujúcich perfektné výsledky vďaka tvrdej sebadisciplíne, ale nikto o nich nevedel. Tak vznikli Barabášove prvé dokumenty o skialpinizme, horskej službe, horolezcoch. Tam niekde vidí Barabáš aj vznik svojho profesionálneho štúdia K2 studio, odkiaľ vychádzajú jeho filmy.
      

"Základom dobrého filmu je dobrý nápad, idea, nový pohľad... Ja som stále fascinovaný zázrakmi Zeme. V každom z filmov načrtnem, ako by sme sa mali k nej správať", vyznáva sa slovenský dokumentarista na margo svojej tvorby, ktorú si hojne všímajú aj v zahraničí. Seriál Karakoram Higway (1995), filmy Cez divoký Baltistan (1995), 80 metrov pod vrcholom (1997), Budhizmus na streche sveta (1998), 118 dní v zajatí ľadu (1998), Za hranicami tmy (1999), Tajomné Mamberamo (2000), Expedícia Sibír (2001), Mustang (2001), Omo - cesta do praveku (2002), Tatry-mystérium (2003), Amazonia vertical (2004), Pururambo (2005), Tepuy - Cesta do hlbín Zeme (2006), Premeny Tatier (2006), Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase (2007), Bhután - hľadanie šťastia (2008), Mongolsko - V tieni Džingischána (2010) to je časť z jeho invenčnej tvorby. V apríli 2014 mal v Bratislave premiéru jeho ďalší ocenený film Polárnik o slovenskom polárnikovi svetového formátu Petrovi Valušiakovi.
      

S filmom Tajomné Mamberamo sa Barabáš prvý raz zúčastnil na festivale Envirofilm v roku 2001 a hneď si odniesol hlavnú cenu, Grand Prix festivalu. "To odriekanie, tie neprespaté noci v strižni stáli za to. Tá cena mi dodala odvahu posielať filmy aj na iné festivaly," hovorí slovenský filmár o filme, ktorý získal po celom svete okrem ďalších ocenení šesť prestížnych Grand prix. Z ďalších ocenených snímok sú to napríklad Trou de Fer - Železná diera, Pygmejovia - deti džungle, Príbehy tatranských štítov alebo Stopy na hrebeni zo šesťdielneho seriálu Príbehy tatranských štítov. Posledný spomínaný ocenili Cenou divákov na poľskom festivale Stretnutie s horským filmom v septembri 2014.
      

Pavol Barabáš je členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a držiteľom Ceny Ruda Slobodu, ktorá sa udeľuje za audiovizuálne dielo z oblasti hranej, dokumentárnej alebo animovanej tvorby. Získal aj prestížne ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii film v roku 2003, ktoré každoročne udeľujú úspešným osobnostiam Slovenska. Za dlhodobý prínos k audiovizuálnej tvorbe s environmentálnou tematikou mu na Envirofilme 2006 udelili Cenu únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu. O rok neskôr ho ocenili Cenou ministra kultúry SR za film Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase. Na medzinárodnom festivale Ekotopfilm 2007 získal prestížnu cenu prezidenta SR za film Tepuy.
      

Nemožno vymenovať všetky ocenenia, ktoré za svoje filmy doma a vo svete Barabáš dostal, je ich vyše 150. Mnohé z nich (spolu vytvoril vyše šesť desiatok filmov) získali viac ako jedno ocenenie na domácej či zahraničnej pôde a ešte viac z nich sa na viacerých medzinárodných festivaloch zúčastnilo. Pavol Barabáš je aj spoluautorom knihy Spod krošne veselo i vážne (1991). Jeho tvorba sa už roky dostáva na program slovenského medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Vo februári 2014 sa v bulharskej Sofii konal Maratón filmov Pavla Barabáša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies