Päťdesiatim miliónom Pakistancov hrozí otrava arzénom

NETKY.SK • 24 August 2017, 09:04 • 2 min
Päťdesiatim miliónom Pakistancov hrozí otrava arzénom

ISLAMABAD - Približne 50 miliónom obyvateľov pakistanského údolia rieky Indus hrozí otrava toxickým arzénom z kontaminovanej podzemnej vody.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vedeckej štúdie, ktorú v stredu zverejnil odborný časopis Science Advances.

 

O probléme kontaminácie podzemnej vody v Pakistane sa vie už dlhšie, nová štúdia však výrazne zvýšila odhad počtu ohrozených obyvateľov. Situácia sa zhoršuje v dôsledku čoraz intenzívnejšieho a často nešetrného využívania vody z podzemných rezervoárov.

 

"Vyvoláva to skutočné obavy. Kvôli absencii pravidiel a predpisov ľudia brutálne vyčerpávajú zásoby podzemnej vody, čo zvyšuje hladiny arzénu," uviedla Lubna Buchariová, šéfka pakistanskej vládnej Rady pre výskum vodných zdrojov.

 

Autori štúdie vypracovali mapu najviac ohrozených oblasti na základe analýzy vzoriek odobratých z takmer 1200 čerpadiel na podzemnú vodu. V uvedených lokalitách Pakistanu v okolí rieky Indus žije približne 88 miliónov ľudí, z ktorých zhruba 50-60 miliónov je odkázaných na zdroje podzemnej vody. Počet potenciálne ohrozených obyvateľov preto vedci odhadli na 50, ba možno až 60 miliónov.

 

Toxický arzén sa v prírode vyskytuje prirodzene, hoci vzácne, vo vyšších koncentráciách zvyčajne len hlboko po zemským povrchom. Priamu hrozbu pre ľudí začína predstavovať v súvislosti s intenzívnym využívaním podzemnej vody, ku ktorej dochádza v posledných desaťročiach v krajinách juhovýchodnej Ázie zápasiacich s nedostatkom zdravotne vyhovujúcich povrchových vôd.

 

Dlhodobá otrava arzénom môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie vrátane poškodenia orgánov a rakoviny. Neexistuje pritom liek, ktorý by mohol následky otravy arzénom eliminovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona