Päťdesiat odtieňov sivej je na vrchole bestsellerov

NETKY.SK • 14 Október 2013, 19:03 • 2 min
Päťdesiat odtieňov sivej je na vrchole bestsellerov

LONDÝN - Kniha britskej autorky E L James Päťdesiat odtieňov sivej (2011) sa dostala na absolútny vrchol britského rebríčka predajnosti, ktorý zostavil internetový obchod Amazon. Druhé a tretie miesto obsadili jej pokračovania Päťdesiat odtieňov temnoty (2011) a Päťdesiat odtieňov slobody (2012).

slovakia

left justify in out

Ďalšie tri stupienky patria trilógii Millennium Stiega Larssona: Muži, ktorí nenávidia ženy (2005), Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (2006) a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (2007). "Je fascinujúce sledovať, ktoré z tých miliónov predaných kníh boli u Britov za posledných 15 rokov najpopulárnejšie," komentoval výsledky manažér Amazon.co.uk Darren Hardy. Obrovský podiel mal podľa jeho slov na výsledku predaj elektronických kníh, čo práve E L James zabezpečilo miesto najúspešnejšej spisovateľky.

Román Fifty Shades of Grey: Päťdesiat odtieňov sivej o vzťahu nevinnej študentky Anastázie Steelovej a multimilionára Christiana Greya podnietením sexuálnych fantázií zaujal milióny žien na celom svete. Autorka E L James príbeh pôvodne písala ako anonymná fanúšička upírskej ságy Twilight a postupne ho zverejňovala na fanúšikovských stránkach pod názvom Master of Universe. Hlavné postavy sa volali rovnako ako tie z Twilightu - Edward Cullen a Bella Swan. E L James dielo neskôr prepracovala, rozšírila, premenovala, rozdelila na tri časti a v roku 2011 prvú časť vydala ako paperback.

Román obsahuje explicitné erotické scény s BDSM (bondage/disciplína, dominancia/submisia, sadizmus/masochizmus) praktikami, s ktorými Anastázia súhlasí, aby mohla byť Christianovou partnerkou. Knihy vyvolali búrlivú diskusiu plnú protichodných názorov, no medzi ženami sú mimoriadne populárne - zrejme aj preto, že vďaka elektronickým čítačkám ich môžu čítať tajne. Z trilógie sa na celom svete predalo už vyše 70 miliónov kópií. Všetky tri časti už vyšli aj v slovenskom preklade.

Desať najpredávanejších kníh podľa britského Amazonu:
1. Päťdesiat odtieňov sivej (2011) - E L James
2. Päťdesiat odtieňov temnoty (2011) - E L James
3. Päťdesiat odtieňov slobody (2012) - E L James
4. Muži, ktorí nenávidia ženy (2005) - Stieg Larsson
5. Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (2006) - Stieg Larsson
6. Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (2007) - Stieg Larsson
7. Hry o život (2008) - Suzanne Collins
8. Plavba s tigrom (2001) - Yann Martel
9. Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (2009) - Jonas Jonasson
10. Harry Potter a dary smrti (2007) - J.K. Rowling



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies