Patakyová: Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce

NETKY.SK • 9 Február 2017, 07:48 • 2 min
Patakyová: Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce

BRATISLAVA - Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť je kvarteto, ktoré je pre novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú určujúce. Povedala to dnes novinárom krátko po tom, ako ju poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za nástupkyňu Jany Dubovcovej.

slovakia

left justify in out

Patakyová získala 75 hlasov od 140 prítomných poslancov a tento výsledok označila za tesný. Na druhej strane je to pre ňu potvrdenie nezávislosti. Po otázke, či dokáže byť vo funkcii v prípade pochybení kritická aj ku koalícii, ktorá ju nominovala, poukázala na spomínané kvarteto zásad.

 

Mária Patakyová uznala, že mnohé z mimoriadnych správ Dubovcovej boli v parlamente vnímané v istom politickom kontexte. "Dúfam, že sa podarí otočiť kormidlo vo vnímaní toho, čo ombudsman robí, teda že robí dobrú službu samotným orgánom verejnej správy," povedala s tým, že profesionalitu Dubovcovej si váži. "Bude rozhodne ťažké to porovnanie s ňou a jej výkonom. Ja určite teraz viem povedať, že to nebude to isté. Každý má totiž ambíciu dať výkonu funkcie svoj vlastný obraz," vysvetlila.

 

Dubovcová sa často venovala aj primeranosti policajných zásahov, za čo ju predstavitelia Smeru-SD neraz kritizovali. "Policajné zásahy sú vážna oblasť, kde dochádza k obmedzovaniu slobôd a treba jej venovať náležitú pozornosť," dodala Patakyová.

 

Okrem Patakyovej, ktorá bola nominantkou Mosta-Híd s podporou Smeru-SD a SNS, sa dnes o funkciu verejného ochranu práv neúspešne uchádzali aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová a kandidát ĽSNS a nezaradeného poslanca Petra Marčeka Anton Čulen.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies