Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
8. aug. 2020Oskár
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.02.2018 09:00 Gurmán
Päť super jednoduchých receptov zo zemiakov
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.02.2018 09:00 Gurmán

Päť super jednoduchých receptov zo zemiakov



BRATISLAVA - Nejde len o prílohu. Zemiak ako taký s trochou fantázie a malým množstvom základných položiek zo špajze, dokáže rozžiariť váš stôl.


Stredomorské pečené zemiaky

 

Suroviny:
750 g nových zemiakov, 4 PL olivového oleja, 1 hlávka cesnaku, 50 g ančovičiek, 200-300 g cherry paradajok, 3 - 4 PL olív, mleté čierne korenie, bylinky

 

Postup:
Rúru predhrejte na 190 - 200 stupňov. Umyté zemiaky vložte do pekáča a pofŕkajte polovicou oleja. Vložte do rúry na 15 - 20 minút. Po vybratí pridajte pokrájané ančovičky a olivy, nadelené strúčky cesnaku a paradajky. Pofŕkajte zvyšným olejom a okoreňte. Vráťte do rúry a pečte ešte 10 - 15 minút. Pred koncom pečenia pridajte nasekané bylinky. Servírujte horúce.

 

 

Zemiakový gratin

 

Suroviny:
2 PL maslo, 1 kg zemiaky, 3 strúčiky cesnak, 200 ml mlieko, 100 ml smotana na šľahanie, 1 PL nasekaný tymián, 50 g crème fraîche, 100 g strúhaný syr, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti muškátový oriešok

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jamky v mafinovom plechu vytrieme maslom. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky alebo nastrúhame. Ošúpaný cesnak nasekáme najemno. Zemiaky striedavo ukladáme s cesnakom do jamiek, pričom každú vrstvu jemne osolíme. Mlieko vymiešame so smotanou, syrom, s tymianom a créme fraîche. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejeme na zemiaky a pečieme v rúre 20 minút. Potom prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 15 minút. Zemiakový gratin vyberieme z formičiek a podávame. 

 

 

Americké zemiaky s parmezánom

 

Suroviny:
1 kg zemiaky, 2 PL extra panenský olivový olej, 40 g nastrúhané maslo, 2 ČL mletá červená údená paprika, 40 g strúhaný parmezán, cesnaková majonéza ako príloha, soľ

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 240 °C. Zemiaky umyjeme a nakrájame na štvrtinky. Uložíme ich na panvicu, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Uvarené precedíme a necháme odkvapkať, zľahka premiešame s olejom, maslom, so soľou a s mletou paprikou. Rovnomerne rozložíme na plech a dozlatista pečieme približne 35 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypeme parmezánom. 

Ako prílohu servírujeme napríklad cesnakovú majonézovú omáčku.

 

 

Zemiakový šalát s hubami

 

Suroviny:

750 g zemiaky, 350 g huby kuriatka, 1 ks cibuľa, 60 g prerastená slanina, 5 PL slnečnicový olej, 1 PL maslo, 200 ml zeleninový vývar, 4 PL biely balzamikový ocot, 4 PL pažitka, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, pažítka na ozdobenie

 

Postup:
Zemiaky v šupke umyjeme a v osolenej vriacej vode varíme asi 30 minút. Kuriatka dôkladne očistíme, veľmi malé kúsky necháme vcelku a väčšie nakrájame na štvrtinky. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme. Slaninu nakrájame na malé kocky. Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Na panvici zohrejeme 4 PL oleja a maslo, pridáme cibuľu, slaninu a opečieme. Nakoniec primiešame kuriatka a za občasného miešania opekáme ešte asi 5 až 6 minút. Potom uložíme bokom a necháme vychladnúť. Vývar zohrejeme, pridáme ocot, zvyšný olej, osolíme a okoreníme. Do misy pripravíme zemiaky, zalejeme vývarom, primiešame hubovú zmes, ochutíme, všetko spolu zľahka premiešame a odložíme na 60 minút do chladničky. Na záver ešte raz osolíme a okoreníme. Jemne vmiešame umytú a čerstvo nasekanú pažítku. Servírujeme na tanieri ozdobené stonkami pažítky.

 


Zemiaky plnené syrom

 

Suroviny:

4 ks zemiaky, 2 ks jarná cibuľka, 1 strúčik cesnak, 150 g kyslá smotana, 60 g strúhaný syr Ementál, 75 g slanina, 100 g konzervovaná kukurica, 2 PL biele suché víno, soľ, čierne korenie

 

Postup:
Rúru zohrejeme na 180 °C. V slanej vode varíme zemiaky 15 až 20 minút. V miske zmiešame cesnak so smotanou, pridáme syr, slaninu, kukuricu, 3⁄4 nadrobno pokrájanej cibuľky a víno. Všetko spolu dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením. Uvarené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Rovnomerne plníme syrovou zmesou a pečieme v rúre dozlatista asi 10 minút. Nakoniec ozdobíme zvyšnou jarnou cibuľkou a servírujeme.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok