Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. nov. 2019Leopold
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.02.2018 09:00 Gurmán
Päť super jednoduchých receptov zo zemiakov
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.02.2018 09:00 Gurmán

Päť super jednoduchých receptov zo zemiakov



BRATISLAVA - Nejde len o prílohu. Zemiak ako taký s trochou fantázie a malým množstvom základných položiek zo špajze, dokáže rozžiariť váš stôl.


Stredomorské pečené zemiaky

 

Suroviny:
750 g nových zemiakov, 4 PL olivového oleja, 1 hlávka cesnaku, 50 g ančovičiek, 200-300 g cherry paradajok, 3 - 4 PL olív, mleté čierne korenie, bylinky

 

Postup:
Rúru predhrejte na 190 - 200 stupňov. Umyté zemiaky vložte do pekáča a pofŕkajte polovicou oleja. Vložte do rúry na 15 - 20 minút. Po vybratí pridajte pokrájané ančovičky a olivy, nadelené strúčky cesnaku a paradajky. Pofŕkajte zvyšným olejom a okoreňte. Vráťte do rúry a pečte ešte 10 - 15 minút. Pred koncom pečenia pridajte nasekané bylinky. Servírujte horúce.

 

 

Zemiakový gratin

 

Suroviny:
2 PL maslo, 1 kg zemiaky, 3 strúčiky cesnak, 200 ml mlieko, 100 ml smotana na šľahanie, 1 PL nasekaný tymián, 50 g crème fraîche, 100 g strúhaný syr, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti muškátový oriešok

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jamky v mafinovom plechu vytrieme maslom. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky alebo nastrúhame. Ošúpaný cesnak nasekáme najemno. Zemiaky striedavo ukladáme s cesnakom do jamiek, pričom každú vrstvu jemne osolíme. Mlieko vymiešame so smotanou, syrom, s tymianom a créme fraîche. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejeme na zemiaky a pečieme v rúre 20 minút. Potom prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 15 minút. Zemiakový gratin vyberieme z formičiek a podávame. 

 

 

Americké zemiaky s parmezánom

 

Suroviny:
1 kg zemiaky, 2 PL extra panenský olivový olej, 40 g nastrúhané maslo, 2 ČL mletá červená údená paprika, 40 g strúhaný parmezán, cesnaková majonéza ako príloha, soľ

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 240 °C. Zemiaky umyjeme a nakrájame na štvrtinky. Uložíme ich na panvicu, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Uvarené precedíme a necháme odkvapkať, zľahka premiešame s olejom, maslom, so soľou a s mletou paprikou. Rovnomerne rozložíme na plech a dozlatista pečieme približne 35 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypeme parmezánom. 

Ako prílohu servírujeme napríklad cesnakovú majonézovú omáčku.

 

 

Zemiakový šalát s hubami

 

Suroviny:

750 g zemiaky, 350 g huby kuriatka, 1 ks cibuľa, 60 g prerastená slanina, 5 PL slnečnicový olej, 1 PL maslo, 200 ml zeleninový vývar, 4 PL biely balzamikový ocot, 4 PL pažitka, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, pažítka na ozdobenie

 

Postup:
Zemiaky v šupke umyjeme a v osolenej vriacej vode varíme asi 30 minút. Kuriatka dôkladne očistíme, veľmi malé kúsky necháme vcelku a väčšie nakrájame na štvrtinky. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme. Slaninu nakrájame na malé kocky. Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Na panvici zohrejeme 4 PL oleja a maslo, pridáme cibuľu, slaninu a opečieme. Nakoniec primiešame kuriatka a za občasného miešania opekáme ešte asi 5 až 6 minút. Potom uložíme bokom a necháme vychladnúť. Vývar zohrejeme, pridáme ocot, zvyšný olej, osolíme a okoreníme. Do misy pripravíme zemiaky, zalejeme vývarom, primiešame hubovú zmes, ochutíme, všetko spolu zľahka premiešame a odložíme na 60 minút do chladničky. Na záver ešte raz osolíme a okoreníme. Jemne vmiešame umytú a čerstvo nasekanú pažítku. Servírujeme na tanieri ozdobené stonkami pažítky.

 


Zemiaky plnené syrom

 

Suroviny:

4 ks zemiaky, 2 ks jarná cibuľka, 1 strúčik cesnak, 150 g kyslá smotana, 60 g strúhaný syr Ementál, 75 g slanina, 100 g konzervovaná kukurica, 2 PL biele suché víno, soľ, čierne korenie

 

Postup:
Rúru zohrejeme na 180 °C. V slanej vode varíme zemiaky 15 až 20 minút. V miske zmiešame cesnak so smotanou, pridáme syr, slaninu, kukuricu, 3⁄4 nadrobno pokrájanej cibuľky a víno. Všetko spolu dobre premiešame. Dochutíme soľou a korením. Uvarené zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Rovnomerne plníme syrovou zmesou a pečieme v rúre dozlatista asi 10 minút. Nakoniec ozdobíme zvyšnou jarnou cibuľkou a servírujeme.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok