Nátierka s medvedím cesnakom
Suroviny:
1 hrsť listy medvedieho cesnaku, 100 g maslo, 100 g tavený syr, 2 PL smotanový jogurt, 1 PL extra panenský olivový olej, soľ, korenie
Postup:
V miske spolu vymiešame zmäknuté maslo, syr, jogurt a olej. Pridáme najmeno nasekané lístky medvedieho cesnaku a dochutíme soľou a korením. Podávame na celozrnnej hrianke.

Jarný zemiakový šalát so šunkou, vajíčkami a medvedím cesnakom
Suroviny:
5 ks menšie zemiaky, 200 g dusená šunka, 3 ks vajce, 50 g parmezánové hobliny, 2 ks jarná cibuľka, 1 hrsť listy medvedieho cesnaku
Zálievka:
50 ml extra-panenský olivový olej, 1 PL citrónová šťava, 1 KL plnotučná horčica, soľ, korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky ošúpeme, rozrežeme na polovice a vložíme do väčšej misy. Vajcia rozrežeme pozdĺžne na štvrtiny a pridáme k zemiakom. Prihodíme na kocky nakrájanú šunku, na kolieska nastrihanú jarnú cibuľku, najemno nasekané listy medvedieho cesnaku a hoblinky parmezánu. Z oleja, citrónovej šťavy, horčice, soli a korenia vymiešame zálievku a prelejeme ňou šalát. Jemne premiešame a uložíme do chladničky aspoň na jednu hodinu. Šalát servírujeme studený.

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Suroviny:
400 g špagety, 100 g parmezán
Pesto:
100 g listy medvedieho cesnaku, 70 g orechy (vlašské, píniové, kešu, ...), 150 ml extra-panenský olivový olej, soľ, čierne korenie, kvapka citrónovej šťavy
Postup:
Na pesto v mixéri nasekáme umyté a vysušené lístky medvedieho cesnaku spolu s orieškami. Pridáme väčšinu oleja, kvapku citrónovej šťavy , štipku soli a dobre rozmixujeme. Ochutnáme a ak treba dochutíme ešte čerstvo namletým korením a pridáme zvyšok oleja. Špagety dáme variť do vriacej vody do mäkka a následne scedíme. Odložte si trochu vody (1 až 2 dcl), v ktorej sa varili špagety. Do horúcej cestoviny primiešame pesto, parmezán a podľa potreby aj odloženú vodu, aby sa cestoviny rovnomerne obalili a vznikla nám jemná omáčka.

Lasagne s kuracím mäsom a medvedím cesnakom
Suroviny:
500 g lasagní, 300 g kuracích pŕs, 2 zväzky mladých lístkov medvedieho cesnaku, 300 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 200 g strúhaného syra, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Najskôr si pripravíme svetlú zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Zalejeme ju mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút varíme. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky zamiešame najemno nasekaný medvedí cesnak. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky. Osolíme, okoreníme a na oleji opražíme dozlatista. Lasagne uvaríme podľa návodu na obale. Do zapekacej misy postupne vrstvíme lasagne, na ne nalejeme časť smotanovej omáčky, poukladáme kúsky mäsa a opäť lasagne. Všetko zakončíme vrstvou lasagní, ktoré polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút. Ak chcete, aby mali porcie na tanieri pekný tvar, nekrájajte lasagne hneď, ale nechajte ich trochu vychladnúť.

Šampiňóny zapečené s medvedím cesnakom
Suroviny:
podľa chuti čerstvé šampiňóny, podľa chuti bryndza, 1 PL medvedí cesnak, podľa chuti, pažitka, 1 ČL kokosový olej, podľa chuti lupienková morská soľ (maldon)
Postup:
Šampiňóny s priemerom cca 5-6cm, podľa toho aké zoženiete si na každý napočítajte cca 2 PL bryndze. Huby očistíte od stonky a ak sú naozaj čerstvé, nešúpte ich od šupky. Vymažte kokosovým tukom muffinovú formu a huby do nej poukladajte dole hlavou. V mise zmiešajte dokopy bryndzu s jogurtom, pažítku a medvedí cesnak posekaný nadrobno (ak chcete, dajte si pesto). Pozor zmes už nesoľte, aspoň mne je bryndza dosť slaná. Do bryndze si môžete pridať kurkumu, alebo červenú mletú papriku a jedlo bude zas farebnejšie. Pečte na 200 C° cca 15minút, možno aj menej.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.