Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. máj. 2018Viliam
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.04.2018 09:00 Gurmán
Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.04.2018 09:00 Gurmán

Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom



BRATISLAVA - Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Nájdete ho všade – v supermarketoch, na trhoch i tienistých plochách v lese. Táto bylinka má charakteristickú vôňu i chuť podobnú cesnaku, ale oveľa jemnejšiu a delikátnejšiu. Preto sa hodí do ľahkých jedál ako polievky či šaláty. Využiť ju môžete napríklad aj v nátierkach alebo zelených koktailoch na slano.


Nátierka s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

1 hrsť listy medvedieho cesnaku, 100 g maslo, 100 g tavený syr, 2 PL smotanový jogurt, 1 PL extra panenský olivový olej, soľ, korenie

 

Postup:

V miske spolu vymiešame zmäknuté maslo, syr, jogurt a olej. Pridáme najmeno nasekané lístky medvedieho cesnaku a dochutíme soľou a korením. Podávame na celozrnnej hrianke.

 

 

Jarný zemiakový šalát so šunkou, vajíčkami a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

5 ks menšie zemiaky, 200 g dusená šunka, 3 ks vajce, 50 g parmezánové hobliny, 2 ks jarná cibuľka, 1 hrsť listy medvedieho cesnaku

Zálievka:

50 ml extra-panenský olivový olej, 1 PL citrónová šťava, 1 KL plnotučná horčica, soľ, korenie

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky ošúpeme, rozrežeme na polovice a vložíme do väčšej misy. Vajcia rozrežeme pozdĺžne na  štvrtiny a pridáme k zemiakom. Prihodíme na kocky nakrájanú šunku, na kolieska nastrihanú jarnú cibuľku, najemno nasekané listy medvedieho cesnaku a hoblinky parmezánu. Z oleja, citrónovej šťavy, horčice, soli a korenia vymiešame zálievku a prelejeme ňou šalát. Jemne premiešame a uložíme do chladničky aspoň na jednu hodinu. Šalát servírujeme studený.

 

 

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

 

Suroviny:

400 g špagety, 100 g parmezán

Pesto:

100 g listy medvedieho cesnaku, 70 g orechy (vlašské, píniové, kešu, ...), 150 ml extra-panenský olivový olej, soľ, čierne korenie, kvapka citrónovej šťavy

 

Postup:

Na pesto v mixéri nasekáme umyté a vysušené lístky medvedieho cesnaku spolu s orieškami. Pridáme väčšinu oleja, kvapku citrónovej šťavy , štipku soli a dobre rozmixujeme. Ochutnáme a ak treba dochutíme ešte čerstvo namletým korením a pridáme zvyšok oleja. Špagety dáme variť do vriacej vody do mäkka a následne scedíme. Odložte si trochu vody (1 až 2 dcl), v ktorej sa varili špagety. Do horúcej cestoviny primiešame pesto, parmezán a podľa potreby aj odloženú vodu, aby sa cestoviny rovnomerne obalili a vznikla nám jemná omáčka.

 

 

​Lasagne s kuracím mäsom a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

500 g lasagní, 300 g kuracích pŕs, 2 zväzky mladých lístkov medvedieho cesnaku, 300 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 200 g strúhaného syra, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.

 

Postup:

Najskôr si pripravíme svetlú zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Zalejeme ju mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút varíme. Prilejeme smotanu a necháme prejsť va­rom. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky zamiešame najemno nasekaný medvedí cesnak. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky. Osolíme, okoreníme a na oleji opražíme dozlatista. Lasagne uvaríme podľa návodu na obale. Do za­pekacej misy postupne vrstvíme lasagne, na ne nalejeme časť smotanovej omáčky, poukladáme kúsky mäsa a opäť lasagne. Všetko zakončíme vrstvou lasagní, ktoré polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút. Ak chcete, aby mali porcie na tanieri pekný tvar, nekrájajte lasagne hneď, ale nechajte ich trochu vychladnúť.

 

 

Šampiňóny zapečené s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

podľa chuti čerstvé šampiňóny, podľa chuti bryndza, 1 PL medvedí cesnak, podľa chuti, pažitka, 1 ČL kokosový olej, podľa chuti lupienková morská soľ (maldon)

 

Postup:

Šampiňóny s priemerom cca 5-6cm, podľa toho aké zoženiete si na každý napočítajte cca 2 PL bryndze. Huby očistíte od stonky a ak sú naozaj čerstvé, nešúpte ich od šupky. Vymažte kokosovým tukom muffinovú formu a huby do nej poukladajte dole hlavou. V mise zmiešajte dokopy bryndzu s jogurtom, pažítku a medvedí cesnak posekaný nadrobno (ak chcete, dajte si pesto). Pozor zmes už nesoľte, aspoň mne je bryndza dosť slaná. Do bryndze si môžete pridať kurkumu, alebo červenú mletú papriku a jedlo bude zas farebnejšie. Pečte na 200 C° cca 15minút, možno aj menej.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok