Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres


Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2019Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.04.2018 09:00 Gurmán
Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.04.2018 09:00 Gurmán

Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom



BRATISLAVA - Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Nájdete ho všade – v supermarketoch, na trhoch i tienistých plochách v lese. Táto bylinka má charakteristickú vôňu i chuť podobnú cesnaku, ale oveľa jemnejšiu a delikátnejšiu. Preto sa hodí do ľahkých jedál ako polievky či šaláty. Využiť ju môžete napríklad aj v nátierkach alebo zelených koktailoch na slano.


Nátierka s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

1 hrsť listy medvedieho cesnaku, 100 g maslo, 100 g tavený syr, 2 PL smotanový jogurt, 1 PL extra panenský olivový olej, soľ, korenie

 

Postup:

V miske spolu vymiešame zmäknuté maslo, syr, jogurt a olej. Pridáme najmeno nasekané lístky medvedieho cesnaku a dochutíme soľou a korením. Podávame na celozrnnej hrianke.

 

 

Jarný zemiakový šalát so šunkou, vajíčkami a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

5 ks menšie zemiaky, 200 g dusená šunka, 3 ks vajce, 50 g parmezánové hobliny, 2 ks jarná cibuľka, 1 hrsť listy medvedieho cesnaku

Zálievka:

50 ml extra-panenský olivový olej, 1 PL citrónová šťava, 1 KL plnotučná horčica, soľ, korenie

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky ošúpeme, rozrežeme na polovice a vložíme do väčšej misy. Vajcia rozrežeme pozdĺžne na  štvrtiny a pridáme k zemiakom. Prihodíme na kocky nakrájanú šunku, na kolieska nastrihanú jarnú cibuľku, najemno nasekané listy medvedieho cesnaku a hoblinky parmezánu. Z oleja, citrónovej šťavy, horčice, soli a korenia vymiešame zálievku a prelejeme ňou šalát. Jemne premiešame a uložíme do chladničky aspoň na jednu hodinu. Šalát servírujeme studený.

 

 

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

 

Suroviny:

400 g špagety, 100 g parmezán

Pesto:

100 g listy medvedieho cesnaku, 70 g orechy (vlašské, píniové, kešu, ...), 150 ml extra-panenský olivový olej, soľ, čierne korenie, kvapka citrónovej šťavy

 

Postup:

Na pesto v mixéri nasekáme umyté a vysušené lístky medvedieho cesnaku spolu s orieškami. Pridáme väčšinu oleja, kvapku citrónovej šťavy , štipku soli a dobre rozmixujeme. Ochutnáme a ak treba dochutíme ešte čerstvo namletým korením a pridáme zvyšok oleja. Špagety dáme variť do vriacej vody do mäkka a následne scedíme. Odložte si trochu vody (1 až 2 dcl), v ktorej sa varili špagety. Do horúcej cestoviny primiešame pesto, parmezán a podľa potreby aj odloženú vodu, aby sa cestoviny rovnomerne obalili a vznikla nám jemná omáčka.

 

 

​Lasagne s kuracím mäsom a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

500 g lasagní, 300 g kuracích pŕs, 2 zväzky mladých lístkov medvedieho cesnaku, 300 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 200 g strúhaného syra, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.

 

Postup:

Najskôr si pripravíme svetlú zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Zalejeme ju mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút varíme. Prilejeme smotanu a necháme prejsť va­rom. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky zamiešame najemno nasekaný medvedí cesnak. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky. Osolíme, okoreníme a na oleji opražíme dozlatista. Lasagne uvaríme podľa návodu na obale. Do za­pekacej misy postupne vrstvíme lasagne, na ne nalejeme časť smotanovej omáčky, poukladáme kúsky mäsa a opäť lasagne. Všetko zakončíme vrstvou lasagní, ktoré polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút. Ak chcete, aby mali porcie na tanieri pekný tvar, nekrájajte lasagne hneď, ale nechajte ich trochu vychladnúť.

 

 

Šampiňóny zapečené s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

podľa chuti čerstvé šampiňóny, podľa chuti bryndza, 1 PL medvedí cesnak, podľa chuti, pažitka, 1 ČL kokosový olej, podľa chuti lupienková morská soľ (maldon)

 

Postup:

Šampiňóny s priemerom cca 5-6cm, podľa toho aké zoženiete si na každý napočítajte cca 2 PL bryndze. Huby očistíte od stonky a ak sú naozaj čerstvé, nešúpte ich od šupky. Vymažte kokosovým tukom muffinovú formu a huby do nej poukladajte dole hlavou. V mise zmiešajte dokopy bryndzu s jogurtom, pažítku a medvedí cesnak posekaný nadrobno (ak chcete, dajte si pesto). Pozor zmes už nesoľte, aspoň mne je bryndza dosť slaná. Do bryndze si môžete pridať kurkumu, alebo červenú mletú papriku a jedlo bude zas farebnejšie. Pečte na 200 C° cca 15minút, možno aj menej.

 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok