Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 9:0 • 2 min
Päť rýchlych a chutných jedál s medvedím cesnakom

BRATISLAVA - Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Nájdete ho všade – v supermarketoch, na trhoch i tienistých plochách v lese. Táto bylinka má charakteristickú vôňu i chuť podobnú cesnaku, ale oveľa jemnejšiu a delikátnejšiu. Preto sa hodí do ľahkých jedál ako polievky či šaláty. Využiť ju môžete napríklad aj v nátierkach alebo zelených koktailoch na slano.

slovakia

left justify in out

Nátierka s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

1 hrsť listy medvedieho cesnaku, 100 g maslo, 100 g tavený syr, 2 PL smotanový jogurt, 1 PL extra panenský olivový olej, soľ, korenie

 

Postup:

V miske spolu vymiešame zmäknuté maslo, syr, jogurt a olej. Pridáme najmeno nasekané lístky medvedieho cesnaku a dochutíme soľou a korením. Podávame na celozrnnej hrianke.

 

img

 

Jarný zemiakový šalát so šunkou, vajíčkami a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

5 ks menšie zemiaky, 200 g dusená šunka, 3 ks vajce, 50 g parmezánové hobliny, 2 ks jarná cibuľka, 1 hrsť listy medvedieho cesnaku

Zálievka:

50 ml extra-panenský olivový olej, 1 PL citrónová šťava, 1 KL plnotučná horčica, soľ, korenie

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Zemiaky ošúpeme, rozrežeme na polovice a vložíme do väčšej misy. Vajcia rozrežeme pozdĺžne na  štvrtiny a pridáme k zemiakom. Prihodíme na kocky nakrájanú šunku, na kolieska nastrihanú jarnú cibuľku, najemno nasekané listy medvedieho cesnaku a hoblinky parmezánu. Z oleja, citrónovej šťavy, horčice, soli a korenia vymiešame zálievku a prelejeme ňou šalát. Jemne premiešame a uložíme do chladničky aspoň na jednu hodinu. Šalát servírujeme studený.

 

img

 

Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

 

Suroviny:

400 g špagety, 100 g parmezán

Pesto:

100 g listy medvedieho cesnaku, 70 g orechy (vlašské, píniové, kešu, ...), 150 ml extra-panenský olivový olej, soľ, čierne korenie, kvapka citrónovej šťavy

 

Postup:

Na pesto v mixéri nasekáme umyté a vysušené lístky medvedieho cesnaku spolu s orieškami. Pridáme väčšinu oleja, kvapku citrónovej šťavy , štipku soli a dobre rozmixujeme. Ochutnáme a ak treba dochutíme ešte čerstvo namletým korením a pridáme zvyšok oleja. Špagety dáme variť do vriacej vody do mäkka a následne scedíme. Odložte si trochu vody (1 až 2 dcl), v ktorej sa varili špagety. Do horúcej cestoviny primiešame pesto, parmezán a podľa potreby aj odloženú vodu, aby sa cestoviny rovnomerne obalili a vznikla nám jemná omáčka.

 

img

 

​Lasagne s kuracím mäsom a medvedím cesnakom

 

Suroviny:

500 g lasagní, 300 g kuracích pŕs, 2 zväzky mladých lístkov medvedieho cesnaku, 300 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, 2 PL oleja, 200 g strúhaného syra, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.

 

Postup:

Najskôr si pripravíme svetlú zápražku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Zalejeme ju mliekom a na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút varíme. Prilejeme smotanu a necháme prejsť va­rom. Ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Do hotovej omáčky zamiešame najemno nasekaný medvedí cesnak. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky. Osolíme, okoreníme a na oleji opražíme dozlatista. Lasagne uvaríme podľa návodu na obale. Do za­pekacej misy postupne vrstvíme lasagne, na ne nalejeme časť smotanovej omáčky, poukladáme kúsky mäsa a opäť lasagne. Všetko zakončíme vrstvou lasagní, ktoré polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút. Ak chcete, aby mali porcie na tanieri pekný tvar, nekrájajte lasagne hneď, ale nechajte ich trochu vychladnúť.

 

img

 

Šampiňóny zapečené s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

podľa chuti čerstvé šampiňóny, podľa chuti bryndza, 1 PL medvedí cesnak, podľa chuti, pažitka, 1 ČL kokosový olej, podľa chuti lupienková morská soľ (maldon)

 

Postup:

Šampiňóny s priemerom cca 5-6cm, podľa toho aké zoženiete si na každý napočítajte cca 2 PL bryndze. Huby očistíte od stonky a ak sú naozaj čerstvé, nešúpte ich od šupky. Vymažte kokosovým tukom muffinovú formu a huby do nej poukladajte dole hlavou. V mise zmiešajte dokopy bryndzu s jogurtom, pažítku a medvedí cesnak posekaný nadrobno (ak chcete, dajte si pesto). Pozor zmes už nesoľte, aspoň mne je bryndza dosť slaná. Do bryndze si môžete pridať kurkumu, alebo červenú mletú papriku a jedlo bude zas farebnejšie. Pečte na 200 C° cca 15minút, možno aj menej.

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona