Päť príslušníkov čínskej armády obžalovali z počítačovej špionáže

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 19:09 • 2 min
Päť príslušníkov čínskej armády obžalovali z počítačovej špionáže

WASHINGTON - Spojené štáty obžalovali päť príslušníkov čínskej armády z počítačovej špionáže - ide o prvý prípad svojho druhu, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hackeri údajne prenikli do počítačov viacerých amerických firiem  a ukradli obchodné tajomstvá. Spôsobili tak značné ekonomické škody, citovala agentúra DPA amerického ministra spravodlivosti Erica Holdera.
     

Podľa obžaloby hackeri napadli americkú jadrovú elektráreň, firmy s výrobou solárnej energie, hlinikáreň či oceliarne. Obeťami by mali byť spoločnosti Alcoa World Alumina, Westinghouse Electric Co., Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., United Steelworkers Union a SolarWorld.
     

Obžaloba sa považuje za doteraz nevídanú a dáva dramatický aspekt dlhodobému úsiliu administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu na stíhanie aktérov počítačových hrozieb, ktoré sú podporované iným štátom.
     

Americkí predstavitelia obviňovali čínsku armádu a v Číne pôsobiacich hackerov z uskutočňovania útokov proti americkému priemyslu a vojenským cieľom, často so zámerom ukradnúť tajné informácie alebo duševný majetok.
     

Čína zas tvrdí, že čelí veľkej hrozbe hackerov. Predpokladá sa, že čínska armáda patrí k najväčším cieľom americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a veliteľstva počítačovej obrany a operácií americkej armády (USCYBERCOM).
     

"Dúfame, že čínska vláda bude rešpektovať náš systém trestnej spravodlivosti," povedal Holder. Obžaloba zvýši tlak v americko-čínskych vzťahoch, mieni AP.
     

Obama vlani v septembri hovoril o otázkach počítačovej bezpečnosti s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na okraj summitu v Petrohrade v Rusku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies