Päť postihnutých otravou CO na zimnom štadióne v Čani sa bude liečiť päť dní

NETKY.SK • 19 Január 2015, 12:12 • 2 min
Päť postihnutých otravou CO na zimnom štadióne v Čani sa bude liečiť päť dní

KOŠICE – Z 36 postihnutých osôb, ktoré sa v nedeľu večer priotrávili kysličníkom uhoľnatým na zimnom štadióne v Čani v okrese Košice okolie, jedenásť ošetrili v 1. Súkromnej nemocnici v Košiciach – Šaci a ďalších 21 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia medicínskeho riaditeľa Nemocnice Košice-Šaca Jána Slávika išlo u pacientov hospitalizovaných u nich o intoxikácie vyžadujúce liečbu v hyperbarickej komore (HBO). „Práve pobyt v nej je jedinou liečbou takého druhu otráv. Keďže pacienti mali vyššie hladiny CO v krvi ako päť percent, pričom u niektorých to bolo až 19 percent, boli umiestňovaní do tejto komory. Dvaja neabsolvovali HBO v danom rozsahu, keďže ju nezvládali po zdravotnej stránke. Týchto pacientov čaká ešte dnes pobyt v nej. Pacienti sú hospitalizovaní na troch našich oddeleniach podľa vedľajších príznakov, a to na neurologickej JIS, klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie ako aj na internej klinike. Zdravotný stav všetkých pacientov je stabilizovaný, v norme sú aj hodnoty oxidu uhoľnatého v krvi,“ povedal Slávik. Ako ďalej uviedol, pacientov čaká ešte ďalšia liečba. Mali by absolvovať ešte päť pobytov v hyperbarickej komore, čo znamená, že budú v nemocnici minimálne päť dní, prípadne sa môžu rozhodnúť pre ambulantnú formu starostlivosti. 

 

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice do polnoci ošetrili 21 intoxikovaných osôb z Čane, ktorí sa sťažovali prevažne na bolesti hlavy, prejavovala sa u nich celková slabosť, malátnosť až nevoľnosť a niektorí mali aj kolapsové stavy, informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. Pacientom urobili interné vyšetrenia, EKG vyšetrenie ako aj vyšetrenie na stanovenie hladiny kysličníka uhoľnatého v krvi. „Väčšina ľudí bola vyšetrená ambulantne a takmer všetci podstúpili liečbu kyslíkom. Na krátkodobú hospitalizáciu boli prijatí traja pacienti s ľahšou formou otravy kysličníkom uhoľnatým, ktorých v priebehu dňa prepustíme domov," povedala Šustová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies