Päť obcí dostane na modernizáciu ambulancií 2,2 mil.eur

NETKY.SK • 23 September 2014, 15:12 • 2 min
Päť obcí dostane na modernizáciu ambulancií 2,2 mil.eur

BRATISLAVA - Päť obcí prevažne z Banskobystrického kraja sa môže pustiť do rekonštrukcie svojich zdravotných stredísk, úspešné boli v žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

slovakia

left justify in out

Z eurofondov a štátneho rozpočtu dostanú na modernizáciu viac ako 2,2 mil. eur. S obcami už ministerstvo zdravotníctva (MZ), ktoré je riadiacim orgánom Operačného programu Zdravotníctvo, podpísalo zmluvy. 

 

Najvyššiu čiastku, viac ako 600-tisíc eur získalo mesto Krompachy v okrese Spišská Nová Ves, a to na modernizáciu ambulantnej infraštruktúry. Ako mesto v zmluve konštatuje, v pláne má znížiť energetickú náročnosť budovy, zrekonštruovať vnútorné priečky, obstarať prístroje či vybudovať bezbariérový prístup k ambulanciám. Obdobné ambície majú aj ostatní úspešní žiadatelia. Mesto pripomína, že nemocnica, v ktorej ambulancie sídlia, bola skolaudovaná ešte v roku 1960. Projekt by si mal vyžiadať celkovo 650-tisíc eur. 

 

Rekonštruovať zdravotné stredisko, ktoré je v prevádzke od roku 1922, bude aj obec Ratková v okrese Revúca. Budova je v havarijnom stave. Na svoj projekt získala samospráva nenávratný príspevok 427,8 tisíca eur z celkovo potrebných 464,8 tisíca. Po kompletnej modernizácií strediska je ambíciou obce rozšíriť poskytovanie zdravotnej starostlivosti o činnosť všeobecného lekára a internistu. 

 

Moderné ambulantné zdravotnícke zariadenie sľubuje aj obec Zvolenská Slatina v okrese Zvolen, ktorá na to bude mať k dispozícií 414,4 tisíca eur z eurofondov. Rekonštrukcia a nákup techniky si celkovo vyžiada 554,9 tisíca eur. 

O nenávratný finančný príspevok vo výške 450,5 tisíca eur sa úspešne uchádzala aj obec Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota, prestavať chce zdravotné stredisko. Pribudnúť majú nové priestory a s nimi aj ďalší lekári. "Nové priestory na poschodí umožnia rozšíriť počet ambulancií o internistu, ambulanciu cievneho chirurga a očnú ambulanciu," opisuje projekt obec. Celkové výdavky rozpočtovala na 480-tisíc eur. 

 

Plány so zdravotným strediskom má aj obec Veľký Blh (okr. Rimavská Sobota), vďaka príspevku 343,9 tisíca eur ich môže premeniť na realitu. Rovnako ako predchádzajúce obce aj ona sa borí s technicky nevyhovujúcou budovou zdravotného strediska či chýbajúcimi diagnostickými prístrojmi. Po ukončení projektu by mali byť tieto problémy minulosťou. Modernizáciu vyčíslila na 363,3 tisíca eur. 

 

Na výzvu, ktorú rezort vyhlásil ešte na jeseň minulého roka, boli alokované až štyri milióny eur. MZ zaevidovalo celkovo 16 žiadostí o nenávratný finančný príspevok, schválilo z toho spomínaných päť. Podmienkou uchádzania sa o príspevok bolo aj to, že komplexný projekt musel byť súčasťou schválenej lokálnej stratégie komplexného prístupu k HP MRK (horizontálna priorita Marginalizované rómske komunity, pozn. red.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona