Päť mužov uznali za vinných v prípade vraždy ruského opozičného politika Nemcova

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 18:55 • 2 min
Päť mužov uznali za vinných v prípade vraždy ruského opozičného politika Nemcova

MOSKVA - Porota moskovského súdu dnes rozhodla v prípade pätice mužov obvinených z účasti na vražde ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorý bol popredným odporcom prezidenta Vladimira Putina a uznala ich za vinných.

slovakia

left justify in out

Nemcova zavraždili vo februári 2015, keď kráčal po moste niekoľko stoviek metrov od moskovského Kremľa. Stalo sa to iba niekoľko dní pred plánovaným opozičným pochodom, ktorý mal viesť a zverejnením kontroverznej správy o zapojení ruskej armády do konfliktu na Ukrajine.

 

Nemcova podľa verdiktu poroty zastrelil Zaur Dadajev, bývalý príslušník bezpečnostných síl čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

 

Štyroch ďalších uznala za vinných z účasti na tejto vražde. Bratia Anzor a Šadid Gubaševovci, Chamzat Bachajev a Temirlan Eskerchanov čelili rôznym obvineniam od nezákonného doručovania zbraní po spoluprácu na vražde na objednávku organizovanou skupinou.

 

Sudca Jurij Žitnikov uviedol, že prokuratúra úspešne preukázala, že pätica prijala koncom septembra 2014 objednávku na vraždu Nemcova za odmenu 15 miliónov rubľov (254.000 dolárov). Žitnikov dodal, že osoba, ktorá si túto vraždu objedala, je momentálne na slobode.

 

Nemcovova najstaršia dcéra Žanna uviedla po vynesení verdiktu, že "prípad ostáva nevyriešený".

 

Výška trestu pre usvedčených sa podľa Interfaxu bude prerokovávať 4. júla. Všetkým piatim hrozí doživotie a podľa vyhlásenia porotcov si nezaslúžia zhovievavosť, príbuzní páchateľov sa zamýšľajú odvolať proti ich trestom na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

 

Dadajev sa v počiatočnom štádiu vyšetrovania priznal, že Nemcova zabil pre urážanie čečenského lídra Ramzana Kadyrova a islamu, svoju výpoveď však neskôr odvolal.

 

Trúfalá vražda bývalého podpredsedu vlády vyvolala šok v celej ruskej opozícii. Nemcovovi spojenci kritizovali vyšetrovateľov za to, že neskúmali prípadnú úlohu vysokopostavených čečenských dôstojníkov a ani samotného Kadyrova v tejto vražde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona