Päť mesiacov za Metaxu a tisíc eur ako úplatok

NETKY.SK • 1 December 2015, 16:57 • 2 min
Päť mesiacov za Metaxu a tisíc eur ako úplatok

BANSKÁ BYSTRICA – Trest päť mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za podplácanie v spolupáchateľstve uložila sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30-ročnému Kristiánovi H. z Hurbanova. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa vyjadrí v zákonnej lehote.

slovakia

left justify in out

Kristián so svojím 49-ročným svokrom Štefanom Horváthom pred rokom poskytli úplatok tisíc eur a fľašu alkoholu značky Metaxa bývalému policajnému funkcionárovi z Komárna. Expolicajt mal na ich želanie "zalobovať" u svojich kolegov, aby nepreverovali súvislosti, prípadne zastavili konanie okolo invalidného dôchodku a vodičského preukazu, ktoré podvodom nadobudol Horváthov syn a Kristiánov švagor. Pretože expolicajt vec oznámil, Horvátha a Kristiána chytili pri odovzdávaní úplatku.


Pôvodne súd rozhodol trestným rozkazom a uznal Kristiána i jeho svokra Horvátha za vinných z prečinu nepriamej korupcie v spolupáchateľstve. Obaja podali odpor a súd musel vytýčiť hlavné pojednávanie. Svokor nakoniec odpor stiahol a jeho trest jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na tri roky je právoplatný. Kristián na pojednávanie prišiel s tým, že vinu priznal a požadoval zmeniť nepodmienečný trest odňatia slobody z trestného rozkazu na peňažný trest. Súd priznanie akceptoval ako poľahčujúcu okolnosť, ale iný ako nepodmienečný trest uložiť nemohol. Kristián totiž podplácanie spáchal v skúšobnej lehote predchádzajúceho odsúdenia. Priznanie mu však pomohlo, pretože nový trest je kratší ako pôvodný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies