Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Maroš
Šefčovič

Ivan
Zuzula

Jozef
Menyhárt

Martin
Daňo
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. feb. 2019Jaromír
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
30.04.2018 09:00 Gurmán
Päť jahodových pokušení, ktoré musíte vyskúšať
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.04.2018 09:00 Gurmán

Päť jahodových pokušení, ktoré musíte vyskúšať



BRATISLAVA - Jahody milujeme snáď všetci. Vynikajúco chutia aj samé o sebe, no ešte lepšie vyniknú v domácich sladkých dezertoch. Vďaka našim receptom si jahodovú sezónu užijete skutočne naplno.


Jahodové tiramisu

 

Suroviny:

200 g podlhovasté piškóty, 2 dl likér Amaretto, 500 g jahody, 100 g Cukor kryštál, 2 KL vanilkový extrakt, 500 g syr Mascarpone, 250 g jemný tvaroh, 200 ml smotana na šľahanie

 

 

Postup:

Polovicu piškót poukladáme na dno plochej keramickej misky. Pokvapkáme polovicou likéru. Odložíme bokom. Polovicu jahôd odložíme bokom na finálnu dekoráciu a druhú zasypeme 2 lyžicami cukru. Jahody popučíme vidličkou na pyré. Polovicou pyré pokvapkáme piškóty na dne misky. Medzitým si pripravíme krém: Smotanu vyšľaháme s vanilkovým extraktom. Vo väčšej miske potom vyšľaháme mascarpone, tvaroh a zvyšný cukor. Nakoniec primiešame zvyšný likér a šľahačku. Polovicu krému rozotrieme na likérom a jahodovým pyré marinované piškóty. Na tie potom uložíme druhú polovicu piškót. Zalejeme zvyšným jahodovým pyré a zvyšným krémom. Na vrch poukladáme zvyšné jahody a odložíme do chladničky ,minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc. 

 

 

Jahodové mafinky

 

Suroviny:

2 ks vajce, 1 hrnček Cukor kryštál, 1/2 hrnčeka rastlinný olej, 1/2 hrnčeka kyslá smotana, 1/2 hrnčeka mlieko, 2 hrnčeky polohrubá múka, 1 balíček kypriaci prášok, 2 KL vanilkový extrakt, 50 g čerstvé jahody

krém: 100 g maslo, 250 g Mascarpone, 100 g práškový cukor, 5 ks čerstvé jahody, 100 g čerstvé jahody na ozdobu

 

 

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Pripravíme si cesto - spolu vymiešame ingrediencie v nasledovnom poradí: vajcia, cukor, olej, mlieko, smotana, múka (v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok), vanilkový extrakt a na malé kocky nasekané jahody. Naporciujeme do formičiek a pečieme 15 až 20 min. Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo s mascarpone a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme šťavu z jahôd (odšťavené alebo prepasírované pyré), aby sa nám krém pekne zafarbil. Krém nanesieme na vychladnuté mafinky a každý ešte korunujeme kúskami jahôd. 

 

 

Jahodové košíčky s mascarpone krémom a pistáciami

 

Suroviny:

300 g hladká múka, 200 g maslo, 100 g práškový cukor, 4 ks žĺtok, 1 KL citrónová kôra

krém: 500 g Mascarpone, 200 g biela čokoláda, 100 g cukor kryštálový, 200 ml kyslá smotana, 2 KL vanilkový extrakt

posypanie: 300 g čerstvé jahody, 2 PL nesolené, nepražené pistácie

 

 

Postup:

 

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor a citrónovú kôru. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Dáme piecť, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si krém. Nad vodným kúpeľom roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Potom postupne vyšľaháme mascarpone s čokoládou, cukrom, smotanou a extraktom. Krémom naplníme košíčky, pridáme nakrájané jahody a zasypeme nasekanými pistáciami.

 

 

Jahodový nepečený cheesecake

 

Suroviny:

0,5 kg jahody, 200g tvaroh, 250ml jogurt, 250ml šľahačková smotana, 1 citrón, 1 želatina, 200g maslové sušienky, 200g maslo, múčkový cukor

 

Postup:

Do zatváracieho mikroténového vrecka dáme sušienky. Podrvíme ich valčekom na cesto. Pridáme roztopené maslo. Vymiešame, aby nám vzniklo cesto. Premiestnime ho do tortovej formy. Lyžicou ho utlačíme a vytvoríme tak tenkú vrstvu. Formu dáme do chladničky. Jahody si nakrájame na menšie kúsky. Dáme ich do misky a pridáme cukor a citrónovú šťavu. Misku dáme do mikrovlnky na 3 minúty a výkon 600 watov. Jahody pustia šťavu. V ďalšej miske zmiešame tvaroh, jogurt, šľahačkovú smotanu, cukor, citrónovú šťavu a želatinu rozpustenú v troche vody. Kúsky jahôd, ktoré sme mali v mikrovlnke vyberieme a pridáme ich k plnke. Šťavu si ponecháme a pridáme do nej želatinu. Vyberieme si tortovú formu. Môžeme pár jahôd prekrojiť na polovicu a poukladať ich po bokoch formy, aby sme dosiahli zaujímavý efekt. Pridáme plnku a uhladíme povrch. Dáme do chladničky stuhnúť. Tortu polejeme ho jahodovou želatinou. A ozdobíme nakrájanými jahodami. Umiestnime ju naspäť do do chladničky, aby dobre stuhla. Ozdobte ju lístkami čerstvej mäty a môžete podávať.

 

 

Jahodový závin

 

Suroviny:

300 g lístkového cesta, 125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh), 2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru, 250 g čerstvých jahôd, 1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné, 1 vajce na potretie

 

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom. Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie). Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch. Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok