Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. máj. 2018Viliam
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
30.04.2018 09:00 Gurmán
Päť jahodových pokušení, ktoré musíte vyskúšať
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.04.2018 09:00 Gurmán

Päť jahodových pokušení, ktoré musíte vyskúšať



BRATISLAVA - Jahody milujeme snáď všetci. Vynikajúco chutia aj samé o sebe, no ešte lepšie vyniknú v domácich sladkých dezertoch. Vďaka našim receptom si jahodovú sezónu užijete skutočne naplno.


Jahodové tiramisu

 

Suroviny:

200 g podlhovasté piškóty, 2 dl likér Amaretto, 500 g jahody, 100 g Cukor kryštál, 2 KL vanilkový extrakt, 500 g syr Mascarpone, 250 g jemný tvaroh, 200 ml smotana na šľahanie

 

 

Postup:

Polovicu piškót poukladáme na dno plochej keramickej misky. Pokvapkáme polovicou likéru. Odložíme bokom. Polovicu jahôd odložíme bokom na finálnu dekoráciu a druhú zasypeme 2 lyžicami cukru. Jahody popučíme vidličkou na pyré. Polovicou pyré pokvapkáme piškóty na dne misky. Medzitým si pripravíme krém: Smotanu vyšľaháme s vanilkovým extraktom. Vo väčšej miske potom vyšľaháme mascarpone, tvaroh a zvyšný cukor. Nakoniec primiešame zvyšný likér a šľahačku. Polovicu krému rozotrieme na likérom a jahodovým pyré marinované piškóty. Na tie potom uložíme druhú polovicu piškót. Zalejeme zvyšným jahodovým pyré a zvyšným krémom. Na vrch poukladáme zvyšné jahody a odložíme do chladničky ,minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc. 

 

 

Jahodové mafinky

 

Suroviny:

2 ks vajce, 1 hrnček Cukor kryštál, 1/2 hrnčeka rastlinný olej, 1/2 hrnčeka kyslá smotana, 1/2 hrnčeka mlieko, 2 hrnčeky polohrubá múka, 1 balíček kypriaci prášok, 2 KL vanilkový extrakt, 50 g čerstvé jahody

krém: 100 g maslo, 250 g Mascarpone, 100 g práškový cukor, 5 ks čerstvé jahody, 100 g čerstvé jahody na ozdobu

 

 

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Pripravíme si cesto - spolu vymiešame ingrediencie v nasledovnom poradí: vajcia, cukor, olej, mlieko, smotana, múka (v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok), vanilkový extrakt a na malé kocky nasekané jahody. Naporciujeme do formičiek a pečieme 15 až 20 min. Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo s mascarpone a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme šťavu z jahôd (odšťavené alebo prepasírované pyré), aby sa nám krém pekne zafarbil. Krém nanesieme na vychladnuté mafinky a každý ešte korunujeme kúskami jahôd. 

 

 

Jahodové košíčky s mascarpone krémom a pistáciami

 

Suroviny:

300 g hladká múka, 200 g maslo, 100 g práškový cukor, 4 ks žĺtok, 1 KL citrónová kôra

krém: 500 g Mascarpone, 200 g biela čokoláda, 100 g cukor kryštálový, 200 ml kyslá smotana, 2 KL vanilkový extrakt

posypanie: 300 g čerstvé jahody, 2 PL nesolené, nepražené pistácie

 

 

Postup:

 

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Múku preosejeme na dosku a primiešame cukor a citrónovú kôru. Studené maslo nakrájame na kocky a spolu so žĺtkami zapracujeme rukami do múky a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na jednu hodinu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s ohľadom na veľkosť formičiek. Cesto poukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymazávať (cesto je dostatočne tukové, aby sa nelepilo). Dáme piecť, kým jemne nezhnednú – cca 12 minút. Košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si krém. Nad vodným kúpeľom roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Potom postupne vyšľaháme mascarpone s čokoládou, cukrom, smotanou a extraktom. Krémom naplníme košíčky, pridáme nakrájané jahody a zasypeme nasekanými pistáciami.

 

 

Jahodový nepečený cheesecake

 

Suroviny:

0,5 kg jahody, 200g tvaroh, 250ml jogurt, 250ml šľahačková smotana, 1 citrón, 1 želatina, 200g maslové sušienky, 200g maslo, múčkový cukor

 

Postup:

Do zatváracieho mikroténového vrecka dáme sušienky. Podrvíme ich valčekom na cesto. Pridáme roztopené maslo. Vymiešame, aby nám vzniklo cesto. Premiestnime ho do tortovej formy. Lyžicou ho utlačíme a vytvoríme tak tenkú vrstvu. Formu dáme do chladničky. Jahody si nakrájame na menšie kúsky. Dáme ich do misky a pridáme cukor a citrónovú šťavu. Misku dáme do mikrovlnky na 3 minúty a výkon 600 watov. Jahody pustia šťavu. V ďalšej miske zmiešame tvaroh, jogurt, šľahačkovú smotanu, cukor, citrónovú šťavu a želatinu rozpustenú v troche vody. Kúsky jahôd, ktoré sme mali v mikrovlnke vyberieme a pridáme ich k plnke. Šťavu si ponecháme a pridáme do nej želatinu. Vyberieme si tortovú formu. Môžeme pár jahôd prekrojiť na polovicu a poukladať ich po bokoch formy, aby sme dosiahli zaujímavý efekt. Pridáme plnku a uhladíme povrch. Dáme do chladničky stuhnúť. Tortu polejeme ho jahodovou želatinou. A ozdobíme nakrájanými jahodami. Umiestnime ju naspäť do do chladničky, aby dobre stuhla. Ozdobte ju lístkami čerstvej mäty a môžete podávať.

 

 

Jahodový závin

 

Suroviny:

300 g lístkového cesta, 125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh), 2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru, 250 g čerstvých jahôd, 1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné, 1 vajce na potretie

 

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom. Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie). Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch. Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok