Päť farebných kruhov má sto rokov

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 14:12 • 2 min
Päť farebných kruhov má sto rokov

LAUSANNE - Päť farebných kruhov na bielom podklade - nadčasový symbol olympijských hier - oslávi tento týždeň storočie od svojho schválenia.

slovakia

left justify in out

Otec novodobých olympijských hier Pierre de Coubertin ich spojil už v roku 1912, pričom farby vyabstrahoval zo štátnych vlajok významných krajín, ale oficiálne ich predstavil až v júni 1914 na kongrese v Paríži pri príležitosti 20. výročia vzniku olympijského hnutia a Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Premiéru na olympijských hrách však mal symbol aj vlajka až v roku 1920 v Antverpách, oddialila ju prvá svetová vojna, upozorňuje web insidethegames.biz.

 

Kruhy dnes reprezentujú päť kontinentov, ale až na Hrách V. olympiády v Štokholme 1912 boli športovci zo všetkých svetadielov. Princíp je chápaný iba symbolicky, Olympijská charta nepriraďuje ku kontinentom konkrétnu farbu. "Ak je použitý vo svojej päťfarebnej verzii, farby sú usporiadané zľava doprava: modrá, žltá, čierna, zelená a červená. Kruhy sa vzájomne prepletajú zľava doprava, modrý, čierny a červený kruh sa nachádzajú hore, žltý a zelený kruh sú dolu, podľa nižšie uvedeného grafického znázornenia. Tento olympijský symbol vyjadruje činnosť olympijského hnutia a znázorňuje jednotu piatich kontinentov a stretnutie športovcov z celého sveta na olympijských hrách," uvádza Olympijská charta. 

 

Za sto rokov sa zo symbolu priateľstva medzi národmi stala jedna z najhodnotnejších obchodných značiek na svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona